600 φοιτητές της ΔΡΑΣΙΣ και τάγμα Ελληνικού στρατού επιχείρησε να μεταβεί στην Κύπρο και στο μέτωπο του Άγιου Ιλαρίωνα αλλά τους πρόδωσαν…
Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΤΡΑΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.
Η συγκλονιστική μαρτυρία του Νίκου Παπακλεοβούλου* ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην αποστολή του Ιερού Λόχου με Κύπριους φοιτητές της ΔΡΑΣΙΣ στη Κύπρο για να πολεμήσουν μαζί με ένα τάγμα του Ελληνικού στρατού.
Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 πληροφορήθηκα από το ραδιόφωνο την επιχείρηση των Τούρκων για εισβολή στην Κύπρο. Αμέσως έτρεξα στα γραφεία της ΕΦΕΚ στα οποία γρήγορα άρχισαν να καταφθάνουν αρκετοί Κύπριοι φοιτητές. Με δεδομένο ότι ήμουνα το μοναδικό μέλος του Δ.Σ που βρισκόμουν στην Αθήνα προέβηκα άμεσα σε κατάρτιση διαφόρων επιτροπών σε μια προσπάθεια πανεθνικής κίνησης αντιμετώπισης της εισβολής.
Στην διάθεση της Πατρίδας μας
Η βούληση όλων μας ήταν η άμεση επιστράτευσης μας και αποστολή στο μέτωπο για αντιμετώπισης της εισβολής ή οπουδήποτε αλλού έκρινε η πατρίδα αφού η Ελλάδα είχε κηρύξει γενική επιστράτευση. Μεταβήκαμε στα αρμόδια στρατολογικά γραφεία ζητώντας επιτακτικά την στρατολόγηση μας αίτημα που δυστυχώς απορρίφθηκε. Διοργανώσαμε μια σειρά συλλαλητηρίων ζητώντας την άμεση αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Κύπρο και την ενεργοποίηση του απανταχού ελληνισμού προς αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής.
Συνειδητοποιήσαμε την τραγική κατάσταση…
Το πρωί της 22 Ιουλίου μεταβήκαμε στο πεντάγωνο όπου συναντήσαμε το Γενικό Επιτελείο προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση στη Κύπρο στο μέτωπο της εισβολής και να ζητήσουμε την άμεση αποστολή μας στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση παρά την προσπάθεια των επιτελών να παρουσιάσουν την κατάσταση ως μερικώς ελεγχόμενη διείδαμε στα πρόσωπα τους ότι η κατάσταση ήταν τραγική.
Διαβεβαίωση για στρατολόγηση μέσου μεταφοράς μας στην Κύπρο
Ζητήσαμε να στρατολογηθεί μέσο για μετάβαση μας στη Κύπρο και φύγαμε με τη διαβεβαίωση τους ότι θα εξευρεθεί μέσο και θα ειδοποιηθούμε άμεσα. Επιστρέψαμε στα γραφεία της ΕΦΕΚ και ενημερώσαμε σχετικά τους Κύπριους συναδέλφους μας που σημειωτέον είχαν καταφθάσει κατά χιλιάδες από όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Τους γνωστοποιήσαμε ότι σε περίπτωση εξεύρεσης μέσου θα υπάρχει σχετικά ανακοίνωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΕΦΕΚ, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ο λόγος της συγκέντρωσης. Είχαμε προς τούτο εξασφαλίσει την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης.
Με το επιβατικό «Ρέθυμνο»
Πράγματι το απόγευμα της 22 Ιουλίου, τα μέσα κάλεσαν τους Κυπρίους φοιτητές να συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΕΦΕΚ. Είχαμε ενημερωθεί αρμοδίως ότι στρατολογήθηκε το επιβατηγό πλοίο «Ρέθυμνο» και όσοι επιθυμούσαν έπρεπε να μεταβούν στο Πειραιά. Ενημερώσαμε προς τούτο τους συγκεντρωμένους καθώς επίσης και αρκετούς μέσω τηλεφώνου. Παρέμεινα σχεδόν τελευταίος στα γραφεία και αφού κλείδωσα, μετέβηκα στο Πειραιά και ανέβηκα στο πλοίο «Ρέθυμνο».
Οι 600 της ΔΡΑΣΙΣ και ένα τάγμα του Ελληνικού στρατού
Εκεί βρέθηκα μπροστά σε δύο εκπλήξεις, μια δυσάρεστη και μια ευχάριστη. Η δυσάρεστη ήταν ότι ενώ χιλιάδες άτομα ζητούσαν επιτακτικά να βρεθεί μέσο, την στιγμή της κρίσης εξαφανίσθηκαν και μόνο περί τα 600 άτομα ανέβηκαν στο πλοίο, κατά το πλείστο φοιτητές του Δράσις. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι πάνω στο πλοίο υπήρχε τάγμα ελληνικού στρατού πλήρως εξοπλισμένο. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Παπαποστόλου, γνωστός στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει στη Κύπρο ως Διοικητής των ΛΟΚ.
Ο νέος «Ιερός Λόχος»
Αμέσως συγκεντρωθήκαμε όλοι και έγινε συγκρότησή μας σε τάγμα (λόχοι, διμοιρίες, ομάδες) με ανάθεση ρόλου σε κάθε άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εθελοντών είχε υπηρετήσει στην Κυπριακή Εθνοφρουρά έχοντας το αξίωμα αξιωματικού και υπαξιωματικού. Μας γνωστοποιήθηκε ότι προορισμός ήταν το λιμάνι της Λεμεσού όπου θα μας παρεχόταν ο σχετικός οπλισμός και θα μας παραλάμβαναν στρατιωτικά οχήματα για να μεταβούμε στο μέτωπο του Αγίου Ιλαρίωνα. Στο τάγμα μας, δόθηκε το όνομα «Ιερός Λόχος».
Απότομη αλλαγή πλεύσης…
Περί τις μεταμεσονύχτιες ώρες της 23 προς 24 Ιουλίου νοιώσαμε ένα δυνατό τράνταγμα του πλοίου που όπως διαπιστώσαμε αργότερα οφειλόταν σε απότομη αλλαγή πλεύσης του. Η ακύρωση της αποστολής είχε δρομολογηθεί. Έτρεξα και ρώτησα τον αρχηγό αποστολής τι συνέβη και μου απάντησε ότι έλαβε διαταγή να πλεύσουμε προς Ρόδο διότι αναμενόταν τουρκική εισβολή στο νησί και ήμαστε η πλησιέστερη προς το νησί στρατιωτική δύναμη. Το πλοίο προσέγγισε τη Ρόδο και με έκπληξη είδαμε στη προβλήτα του λιμανιού αμέριμνους πολίτες να απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό περίπατο τους…
Απογοήτευση και αναπάντητα ερωτηματικά
Καταλάβαμε ότι υπήρξε νεώτερη εντολή για ματαίωση της επιχείρησης με πολλά ερωτηματικά τα οποία δυστυχώς ακόμη παραμένουν αναπάντητα και λυπάμαι που δεν γίνεται καμία αναφορά στο φάκελο της Κύπρου. Το πιο πιθανό είναι ότι εντάσσεται στο γενικό σχέδιο προδοσίας… Έτσι ματαιώθηκε η αποστολή και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Με βαριά καρδιά και πλήρως απογοητευμένοι τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου επιστρέψαμε και αποβιβασθήκαμε στο Κερατσίνι.
Τραγελαφική η κατάσταση στα γραφεία της ΕΦΕΚ
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ανέβηκα στα γραφεία της ΕΦΕΚ μαζί με άλλα άτομα που μετείχαμε στην αποστολή. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε εκεί ήταν τραγελαφική. Φοιτητές από διάφορους χώρους κυρίως άγνωστοι σε μας, είχαν καταλάβει τα γραφεία και έστησαν τραπεζάκια οργάνωσης εράνων. Μόλις μας αντίκρισαν βέβαια εξαφανίσθηκαν. Επιδοθήκαμε κυρίως σε καθημερινές διαδηλώσεις και πορείες καλώντας τη κυβέρνηση να προστατεύσει στρατιωτικά τη Κύπρο αλλά και να βοηθήσουμε τους φοιτητές που είχαν φθάσει από την επαρχία και το εξωτερικό κυρίως σε θέματα σίτισης και προσωρινής στέγασης. Παράλληλα συνεχίζαμε τις προσπάθειες μας για εξεύρεση μέσου για κάθοδο στη Κύπρο.
Αναχώρηση για Κύπρο με το «Ιάσων»
Ευθύς μόλις επετεύχθη εκεχειρία και τερματίσθηκε η πρώτη φάση της εισβολής ήλθαμε σε επαφή με τον εφοπλιστή Ποταμιάνο και διέθεσε για την μετάβαση των Κυπρίων φοιτητών στη Κύπρο το επιβατικό πλοίο «Ιάσων» έναντι συμβολικού εισιτηρίου. Με το πλοίο αυτό αναχωρήσαμε στις 3 Αυγούστου για Κύπρο όπου και τελικά μεταβήκαμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο μεταφορικό μέσο που προσέγγισε τη Κύπρο κατά το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής.
Τα άτομα που μετέβησαν στην Κύπρο ήταν περίπου τα ίδια που μετείχαν στην αποστολή του πλοίου Ρέθυμνο. Όσοι μεταβήκαμε στη Κύπρο παρουσιαστήκαμε και στρατολογηθήκαμε όπως ορίζεται από το νόμο περί επιστρατεύσεως στα οικεία στρατολογικά κέντρα. Έτσι ο καθένας μας έδωσε το παρόν στις δύσκολες στιγμές της δεύτερης φάσης της εισβολής στα σημεία ευθύνης της μονάδος του. Δυστυχώς περί τα 35 άτομα που είχαν κατέβει στη Κύπρο με το Ιάσων, έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ή αγνοούνται.
*Ο Νίκος Παπακλεοβόλου παραμένει στις Εθνικές επάλξεις πάντα πιστός στην ΙΔΕΑ της Ένωσης με τη Μάνα Ελλάδα.