Μητσοτάκης: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας»

Εθνικά Επικαιρότητα

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα εκδήλωσης για την υγεία.

«Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της η Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα».

«Είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Και ένα μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές μπάραζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και μία διακίνηση του επιχειρήματος περί της μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου επειδή δήθεν αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα»

«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και να αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Έχω δει και στο παρελθόν περιόδους που έχει μεγάλη ένταση στην ρητορική η οποία έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Εύχομαι κι ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή. Η ρητορική να μη μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, επισημαίνοντας: «Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα από το Φθινόπωρο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Πηγή: newpost.gr