Για να ανατείλουν μέρες φωτός

Αρθρογραφία Πολιτισμός

Διάλογος με σωστικές πυξίδες

Τώρα έχουμε ανάγκη πλούσιες διεργασίες διάλογου και δημοκρατίας. Στο διάλογο είναι πολύτιμο να  συμμετέχουν ομάδες πολιτών και πνευματικών ανθρώπων από όλες τις επαρχίες.

Η δημοκρατική εμβάθυνση αποτελεί το μυστικό του σοβαρού κοινωνικού προβληματισμού που είχαμε ανάγκη χρόνια τώρα  στον τόπο μας.  

Όποιος ενεργοποιεί δίκτυα ενεργών επαρχιακών πρωτοβουλιών  διαλόγου  σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, μορφοποιεί ελπίδα.

Τα επαρχιακά διαλογικά κέντρα δημοκρατίας και συμμετοχής που εκφράζουν απόψεις και μορφοποιούν προτάσεις για όσα θέματα απασχολούν τον τόπο, την κοινωνία  και την εκπαίδευση, την ανεργία και τον κοινωνικό πόνο, είναι μια διέξοδος για αντιστάθμιση πρακτική και σωστική.

Αυτή η εμμονή στη συμμετοχικότητα και τη συλλογικότητα αποτελεί τη βάση για πολλές προτάσεις αλλαγής και στήριξης του απλού πολίτη που χειμάζεται.

Δοκιμασμένες λύσεις στην ενεργοποίηση και την αποκέντρωση της κρατικής μας διοίκησης προτείνονται χρόνια τώρα ως διέξοδοι στην απόσταση του κράτους από τους απλούς φιλότιμους πολίτες.

Όλα τα πιο πάνω ενοχλούν κατά καιρούς τους θιασώτες του παρασκηνίου και τους παλαιοτέρους και νεότερους διώχτες της ελεύθερης ενεργοποίησης των πολιτών.

Ξέρουμε πως ενοχλεί η δυναμική παρουσία που προτείνει τις λύσεις της παράδοσης και του ελληνικού μας πολιτισμού.

Εμείς οφείλουμε να  παραμείνουμε στο εμείς του τόπου και του απλού ανθρώπου με την ευθύτητα και τη θυσιαστικότητα να μας προσανατολίζουν. Στο εμείς του εντόπιου τρόπου…

Εμείς τιμώντας τις θυσίες των ηρώων και των προγονών  και των απλών ανθρώπων, δεν μπορούμε να δεχτούμε την ισοπέδωση των μονοσήμαντων αντιλήψεων  δουλοπρέπειας στους ξένους ισχυρούς και τον τουρκικό επεκτατισμό.

Όσοι χρόνια τώρα έμαθαν να ενεργούν στα σκοτεινά, καιρός να αφήσουν την υποκρισία και να μας συναντήσουν σε μια αναμέτρηση διαλόγου, έντιμη και δημοκρατική, για να ανατείλουν μέρες φωτός και για τους χειμαζόμενους πολίτες.

Γιάννης Πεγειώτης