«Τον έπιασαν στα πράσα»

Γλώσσα

Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις

«Τον έπιασαν στα πράσα»

Σημαίνει τον έπιασαν, τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω να κάνει ή να σχεδιάζει κάτι το παράνομο. Η φράση έχει την ιστορία της από την Αθήνα των πρώτων χρόνων μετά την Επανάσταση όταν έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Κάποιος Θεόδωρος Καρράς έφτιαξε μια συμμορία κακοποιών που λυμαίνονταν τα σπίτια και τα μαγαζιά της πόλης.

Η αστυνομία τους κυνηγούσε αλλά ποτέ δεν το κατόρθωνε. Την ίδια εποχή στην Κολοκυνθού κατοικούσε ο παπά-Μελέτης, για τον οποίο έλεγαν πως είχε πολλά χρήματα. Αν και περασμένης ηλικίας η σωματική του δύναμη έκανε εντύπωση σε όλους. Το σπίτι του ήταν τριγυρισμένο με περιβόλι από πράσα.

Ένα βράδυ πετάκτηκε από τον ύπνο του, γιατί του φάνηκε πως άκουσε κάποιο θόρυβο στο περιβόλι. Άφοβος καθώς ήταν πήγε προς τα εκεί και μ ένα πήδημα γράπωσε από το σβέρκο – ποιόν άλλο; – τον περίφημο Καρρά που τον παρέδωσε αμέσως στην αστυνομία.

Ο κακοποιός παραδέχτηκε τα όσα είχε κάμει και ομολόγησε τους συνεργάτες του που πιάστηκαν αμέσως μετά. Έτσι οι Αθηναίοι και όλοι μας λέμε τη φράση σε ανάλογες περιπτώσεις: «τον έπιασαν ή πιάστηκε στα πράσα».