Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά επέδειξε αξιοθαύμαστη ενότητα και ομοψυχία κατά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εφήρμοσε πιστά τις οδηγίες του ιατρικού επιτελείου καθώς και τις απαγορεύσεις που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και κατά την διάρκεια των ημερών του Πάσχα, που παραδοσιακά οι Έλληνες εορτάζουμε πανηγυρικά μετακινούμενοι στην ύπαιθρο.
Ο βαθμός συμμόρφωσης του ελληνικού λαού στις σχετικές εντολές ξεπέρασε ακόμα και τους πιο πειθαρχημένους λαούς της Ευρώπης, προκαλώντας διεθνή θαυμασμό.
Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε πλήρως στις ομολογουμένως έγκαιρες και επιτυχημένες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κρουσμάτων και των θυμάτων σε σύγκριση με άλλους λαούς στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η συνταγή της επιτυχίας της Ελλάδας στην πανδημία αποτελείται από τρεις κυρίως παράγοντες, την επιτυχημένη πολιτική Ηγεσία, το σύγχρονο επιστημονικό επιτελείο που χειρίστηκε τα επιμέρους θέματα και την ομοψυχία και ενότητα του ελληνικού λαού.
Η συνταγή είναι γνωστή και από το παρελθόν. Και στο Αλβανικό έπος και στην αναίμακτη μετάβαση της χώρας από τη Χούντα στη Δημοκρατία ο ελληνικός λαός επέδειξε αξιοθαύμαστη ενότητα και ομοψυχία. Μετά ήταν που «τα χάλασε». Σε κάθε περίπτωση, ο λαός μας ήταν ο τελευταίος που έφταιγε.
Η Ιστορία διδάσκει ότι οσάκις ο ελληνικός λαός ενήργησε με εθνική ομοψηφία και ενότητα διακρίθηκε ενίοτε δε και μεγαλούργησε. Οι δύσκολες στιγμές ήρθαν αργότερα, όταν χάθηκε η εθνική ομοψυχία. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Με μια κουβέντα, όλα τα άσχημα συνέβησαν, όταν το «όλοι μαζί» αντικαταστάθηκε με το «μόνο εμείς».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεταπολίτευση. Μετά την πτώση της Χούντας είχε δημιουργηθεί αξιοθαύμαστη εθνική ενότητα και ομοψυχία. Αν είχαμε συνεχίσει ενωτικά, χωρίς τις διχαστικές κραυγές που επακολούθησαν, η χώρα μας, αξιοποιώντας και την ευρωπαϊκή της συμμετοχή, θα είχε οδηγηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου. Αντ’ αυτού, οδηγηθήκαμε σε πρωτόγνωρα επίπεδα διχασμού και λαϊκισμού, που μας οδήγησαν τελικά στην οικονομική πτώχευση του 2010.
Αξιοθαύμαστη εθνική ομοψυχία και υπερηφάνεια είχε δημιουργηθεί από την αρίστη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, η οποία όμως στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε και πήγε χαμένη.
Έχοντες τη μεγάλη αυτή εμπειρία, οφείλουμε να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα για πάντα. Όλοι εμείς οι Έλληνες, όπως καταφέραμε, με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, οφείλουμε, την επόμενη ημέρα, να συνεχίσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της εθνικής μας οικονομίας και της κοινωνίας σε όλες τις πτυχές της.
Αποδείξαμε ήδη ότι με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων εξελίξεων. Είμαστε λαός με προσόντα. Με κατάλληλη πολιτική ηγεσία και υπό την καθοδήγηση των ειδικών, μπορούμε να επιτύχουμε το «ελληνικό θαύμα». Ας μη χαθεί ακόμη μια ευκαιρία. Μην αδικούμε συνεχώς τη χώρα μας και το λαό μας.
Μπορούμε να χτίσουμε κράτος που θα διακρίνεται διεθνώς. Μπορούμε να διακρινόμαστε σε όλους τους τομείς.
Η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή. Οι διαχωρισμοί «δεξιά» και «αριστερά» δεν υπάρχουν πλέον. Αναζητούνται οι «επαΐοντες», οι πλέον άξιοι και ειδικευμένοι Έλληνες, Σ’ αυτούς πρέπει να ανατεθεί η εθνική προσπάθεια σε όλους τους τομείς.
Αυτό δηλαδή που έγινε και με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Προς το σκοπό αυτό, το πολιτικό προσωπικό οφείλει να βοηθήσει, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αλτρουισμό.
Παναγιώτης Ι. Κανελλόπουλος
Ομότιμος καθηγητής του Δικαίου της ΕΕ, Καθηγητής έδρας Jean Monnet