Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ή της Αγίας Τριάδος συνοδεύεται με πανηγύρι εκεί όπου υπάρχει ομώνυμος ναός. Στη Θράκη γίνεται θυσία αμνών και ακολουθεί συνεστίαση των εορταστών.
Στην Κύπρο η μέρα λέγεται «του Κατακλυσμού» από τη συνήθεια να ρίχνει νερό ο ένας στον άλλο, να «κατακλύζονται» μικροί μεγάλοι μεταξύ τους. Στις παλιές βρύσες των χωριών ή τα νεροπήγαδα γινόταν τη Δευτέρα του Κατακλυσμού αληθινό πανηγύρι.
Εφοδιασμένοι όλοι με πρόχειρα δοχεία έκαναν αληθινό νεροπόλεμο με γέλια, τραγούδια και αμοιβαία πειράγματα. Το νερό το έριχναν μεταξύ τους για να μην «πιάσουν ψώρα».
Στις πόλεις οι άνθρωποι πήγαιναν στον «Άην Γιαλό» θάλασσα, να ρίξουν νερό και να διασκεδάσουν.
Αντίθετα προς όσα συμβαίνουν στην Κύπρο σε περιοχές της Μικράς Ασίας «τη νύκτα του Αγίου Πνεύματος μένουν άγρυπνοι, γιατί τα πνεύματα, οι ψυχές είναι έξω στον κόσμο και υπάρχει φόβος να πάει και το δικό τους πνεύμα, μες τον ύπνο, μαζί με τα άλλα στον Άδη».
Δεν ανεβαίνουν σε δέντρα, ούτε λούζουνται στη θάλασσα, διότι πιστεύουν πως η μέρα αυτή έχει «την κακή της ώρα».
Στη Ζάκυνθο υπάρχει το έθιμο της ρόδας, στην οποία κάθονται παιδιά που ανάρρωσαν από βαριά αρρώστια.
Στον Πόντο πήγαιναν στα νεκροταφεία και πρόσφεραν ρυζόγαλο και γιαούρτι. Μετά το τρισάγιο από τον ιερέα κάθονταν γύρω από τους τάφους και έτρωγαν τα προσφερόμενοα.
Στην Κύπρο το τριήμερο του Κατακλυσμού στις παράλιες πόλεις, είναι καθιερωμένο πανηγύρι με παλλαϊκή συμμετοχή.
Κατά τη διάρκεια του οργανώνονται διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αγώνες κολυμβητικοί και ανοικτής θάλασσας, ενώ με μικρά πλεούμενα πραγματοποιούνται θαλασσινές διαδρομές κατά μήκος της παραλίας.
Στη διάθεση του κόσμου υπάρχει αφθονία παραδοσιακών προϊόντων, ποτών και εδεσμάτων.