Σκέψεις για αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των σχολείων

Παιδεία

Έναρξη συζήτησης για ενδεχόμενη αλλαγή σχολικού ωραρίου κήρυξε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, με τους εμπλεκόμενους φορείς ν’ αναρωτιούνται πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό

Καιρός ήταν, λένε κάποιοι. Αχρείαστο, λένε κάποιοι άλλοι. Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ακούγεται καθημερινά στις 7:30 και 7:45 το πρωί, σε Mέση και Δημοτική Εκπαίδευση αντίστοιχα. Το βάναυσο αυτό πρωινό ξύπνημα των μαθητών ίσως τελειώσει σύντομα, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των νεαρών αλλά και τον προβληματισμό των υπολοίπων. Μια πρόταση που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, όπως υποστηρίζουν εκπαιδευτικές οργανώσεις, γονείς αλλά και ΟΕΒ.

Έριξε την ιδέα

Ως αναφορά στην τελευταία συνάντηση συντεχνιών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Τεχνικών Σχολών και Οργανωμένων Γονέων Μέσης, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, τέθηκε η αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των σχολείων. Η πρόταση αφορά στη μετάθεση του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου από τις 7:30 το πρωί σε μεταγενέστερη ώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε.

Η πρόταση που -περισσότερο ως προβληματισμός- τέθηκε στο τραπέζι από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου και ενώπιον της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, κ. Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση χρειάζεται περισσότερη ανάλυση και επεξεργασία. Όπως ανέφερε στη «Σημερινή», «η λειτουργία των σχολείων επηρεάζει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κάθε πρωί και, ως εκ τούτου, και την ίδια την ποιότητα ζωής. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο. Σίγουρα για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή όπως τόνισε, εφόσον θα πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια για τα πάντα μετά, ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο.

Η κίνηση έφερε την πρόταση

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί κάθε πρωί με το μπλοκάρισμα των δρόμων από την ασφυκτική κίνηση, θα μπορούσε να καθοριστεί ως αιτία για την πρόταση αλλαγής σχολικού ωραρίου. Μια ενδεχόμενη αλλαγή προμηνύει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Τα ερωτήματα που θέτουν εκπαιδευτικοί και γονείς είναι πολλά, εφόσον δεν είχε προηγηθεί κάποια συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα.

Τι σημαίνει αλλαγή ωραρίου στα σχολεία; Η ερώτηση έρχεται από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστα Χατζησάββα, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» εξέφρασε την έκπληξή του από τις δηλώσεις του Υπουργού. «Είναι κάτι που πρέπει κατ’ αρχάς να ξεκαθαριστεί. Θα ξεκινούν τα μαθήματα στις 8 το πρωί ή στις 8.30; Δεν γνωρίζουμε καθόλου λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο, αλλά ούτε το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση». Η αλλαγή ωραρίου θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας, όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας. «Αν ξεκινούμε πιο αργά, θα σχολάνουμε πιο αργά το μεσημέρι. Η ώρα 15:00 όμως ξεκινούν και τα κρατικά ινστιτούτα. Άρα πώς ο μαθητής θα προλαβαίνει να πηγαίνει σπίτι του και μετά στα υπόλοιπα μαθήματά του;».

Τον προβληματισμό του κατά πόσον θα προκύψουν θετικά από το εγχείρημά αυτό, ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, δηλώνοντας ότι τόσα χρόνια στην ΟΕΛΜΕΚ ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αλλαγής ωραρίου. «Αν έγινε κάποια αναφορά, αλλά μέχρι εκεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σφαιρικά το ζήτημα. Αν για παράδειγμα το ωράριο πάει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 θα είναι δύσκολο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που ας μην ξεχνάμε πολλά σχολεία ακόμη δεν έχουν κλιματισμό σε όλες τις αίθουσες. Πώς μπορεί κάποιος μαθητής να παρακολουθήσει μάθημα κατά τις μεσημβρινές ώρες;».

Καλύτερο για τα παιδιά

Οι γονείς από την άλλη σκέφτονται ότι αν βρεθούν οι λύσεις για όλα όσα επηρεάζονται από την ενδεχόμενη αλλαγή, αυτό θα είναι προς όφελος των παιδιών. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες. «Το ωράριο των εργαζομένων, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι δημόσιες συγκοινωνίες και το γεγονός ότι ένας γονιός μπορεί να έχει παιδί στη Δημοτική αλλά και στη Μέση Εκπαίδευση. Αυτοί οι παράγοντες μάς προβληματίζουν. Χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Βέβαια αν βελτιωθεί η κατάσταση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν υπάρξουν περισσότερες διαδρομές με το χαμηλότερο κόστος, τότε σίγουρα θα υπάρχει μια ελάφρυνση στους γονείς.

»Όσο για τα παιδιά, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο το να ξεκινούν τα μαθήματα λίγο αργότερα. Κακά τα ψέματα, τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τόσο πρωί. Έστω και λίγη ώρα αργότερα να μετακινηθεί το κουδούνι, θα παίξει σημαντικό ρόλο στα παιδιά».

Για το θέμα της καλοκαιρινής περιόδου, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι το πρόγραμμα καλό θα ήταν να διαφοροποιείται το καλοκαίρι, ώστε να μη δημιουργηθούν κάποια προβλήματα.

Από Δευτέρα οι συζητήσεις

Η εβδομάδα που μπαίνει, είναι η αρχή της συζήτησης για όλους τους εμπλεκομένους. Ο Υπουργός Παιδείας θα δει τη Δευτέρα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι οργανωμένοι γονείς έχουν τη δική τους συνέλευση για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η ΟΕΒ, επίσης, θα συζητήσει το θέμα στη Γενική της Συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Ιουλίου. Ένα θέμα το οποίο για να έχει θετική κατάληξη θα πρέπει να δει ζεστά και το Υπουργείο Μεταφορών. «Η εξασφάλιση μεταφορικού μέσου των μαθητών θα λύσει όχι μόνο το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την αποσυμφόρηση των δρόμων, αλλά και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας», όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Αντωνίου.

Οι γιατροί το λένε εδώ και χρόνια

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να «δουλέψει» καλά πρέπει να ξεκινά εργασία μετά τις 8 ή 9 το πρωί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών -CDC των ΗΠΑ, η οποία επισήμανε τη σημαντικότητα της έναρξης των σχολείων όχι νωρίτερα από τις 8:30. Για την ώρα έναρξης των γυμνασίων και των λυκείων συμφώνησε και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία υποστήριξε ότι τα σχολεία ειδικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεκινούν τουλάχιστον πριν από τις 8:30 το πρωί. Οι γιατροί θεωρούν απαραίτητο οι έφηβοι να κοιμούνται 8,5 έως 9,5 ώρες, πράγμα πολύ δύσκολο με δεδομένο το γεγονός ότι συνήθως πάνε αργά για ύπνο, είτε λόγω μελέτης είτε λόγω ηλεκτρονικών ασχολιών!

Η έλλειψη ύπνου, ως γνωστόν, συνδέεται με διάφορα προβλήματα όπως της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης, της χαμηλής επίδοσης κ.ά. Η αύξηση της ώρας ύπνου των εφήβων, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης του σχολείου, θα έχει σημαντικά οφέλη.

Στις ΗΠΑ τα σχολεία ξεκινούν διαφορετικές ώρες, ανάλογα με την πολιτεία. Η μέση ώρα έναρξης είναι στις 8:03 το πρωί. Στην Ελλάδα μας τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ξεκινούν στις 8:15 το πρωί.