Το κατάλαβαν (επιτέλους) και οι Γερμανοί…

Επικαιρότητα

«Οι διαφορές Ευρώπης και ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο στον Σουλτάνο του Βοσπόρου να κάνει αυτό που θέλουν οι ηγέτες», αναφέρει άρθρο της «Handelsblatt»


«To δόγμα του Ερντογάν βασίζεται στη διχοτόμηση της Δύσης», επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι διαφορές Ευρώπης και ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο στον Σουλτάνο του Βοσπόρου να κάνει αυτό που θέλουν οι ηγέτες», όπως αναφέρει άρθρο της «Handelsblatt»: να χτίσει την αυτοκρατορία του και να αυξήσει την επιρροή του.

«Η Ε.Ε πρέπει να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή στην Τουρκία», γράφει το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», αναφερόμενο στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά του Καστελόριζου.

Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «To δόγμα του Ερντογάν βασίζεται στη διχοτόμηση της Δύσης»

«Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τη δύναμή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Δύση δεν είναι πλέον εμπόδιο. Αντιθέτως: οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο στον Ερντογάν», αναφέρει άρθρο γνώμης στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»:

«Τι θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας χτίζει επί του παρόντος ένα αντίβαρο στη Δύση. Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είναι προσωρινά το συμβολικό σημείο αυτής της εξέλιξης.

«Ο Ερντογάν θέλει αυτό που ζητούν όλοι οι ηγέτες. Να χτίσει την αυτοκρατορία του και να αυξήσει την επιρροή του», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Oικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche»:

«Η Ε.Ε πρέπει να τραβήξει μία «κόκκινη γραμμή» στην Τουρκία», γράφει το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» αναφερόμενο στην διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

«Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μία «φωνή» τραβώντας στην Τουρκία μια κόκκινη γραμμή», επισημαίνει ο Γκίντερ Ζόιφερτ, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Μελετών (CATS) στο Βερολίνο.

Ο Ζόφελτ ζητά την επιβολή ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως πιστεύει ότι, η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στην Τουρκία νέες οικονομικές συνεργασίες.

«Την τελευταία στιγμή, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεσολάβησε πριν από λίγες ημέρες για να αποτρέψει μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Η διαμάχη Ελλάδας Τουρκίας όμως δεν έχει επιλυθεί», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.