Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Σε μία σημαδιακή ημερομηνία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πλοίο Oruc Reis μπήκε σε ελληνική ΑΟΖ! Και κάπως έτσι, η ένταση στο Αιγαίο φουντώνει ξανά, με τις πιθανότητες για ένα θερμό επεισόδιο να είναι αυξημένες!
Πριν 1,5 περίπου χρόνο τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. διαφήμιζαν την ικανότητα της χώρας τους να πλήξει ελληνικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, χάρη στην ανάπτυξη του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Bora-2, ο οποίος δοκιμάστηκε τότε στη Μαύρη Θάλασσα. Είχε αναφερθεί τότε και απεικονιστεί μάλιστα με σχεδιάγραμμα ότι ο πύραυλος μπορεί να πλήξει την Αθήνα από τον Τσεσμέ, καθώς η εμβέλεια του υπερβαίνει τα 230 χλμ..
Αυτό είναι ασφαλώς κάτι που γνωρίζει το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, όπως αντίστοιχα γνωρίζει το τουρκικό επιτελείο Στρατού ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ακόμη πιο ισχυρό όπλο, που σε περίπτωση εμπλοκής των δύο χωρών θα πλήξει καίριους στόχους, βαθιά στο έδαφος της Τουρκίας.
Ο πρόσθετος λόγος που η Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος να συρθεί σε εχθροπραξίες με την ελληνική πλευρά λέγεται «SCALP EG». Πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα τύπου cruise (οριζόντιας πλεύσης αέρος–εδάφους μεγάλων αποστάσεων), η απόκτηση των οποίων προσέδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, που ξεφεύγει από τα επίπεδα του τακτικού.
Κύρια αποστολή του SCALP EG είναι η προσβολή επίγειων στόχων υψηλής αξίας του αντιπάλου. Τυπικά μεταξύ αυτών των στόχων περιλαμβάνονται στρατηγεία, αεροδρόμια, ναύσταθμοι και εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και στόχοι υποδομής (ηλεκτροδότηση, γέφυρες κλπ). Η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακτίνα του και την εξαιρετική του ακρίβεια (οι προδιαγραφές του κάνουν λόγο για 2μ.!), το κατατάσσουν στα στρατηγικά όπλα.
Το SCALP EG είναι ένα υποηχητικό όπλο φιλοσοφίας «fire and forget» βάρους 1230 κιλών, μέγιστης διαμέτρου 630 εκατοστών και ανοίγματος πτερυγίων τριών μέτρων. Ο σχεδιασμός του SCALP ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).
Η άτρακτος είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να ανακλά το μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά RAM (Radar Absorbing Materials), οπότε ο συνδυασμός καθιστά τον εντοπισμό και την αναχαίτιση του όπλου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.