Αγαπητέ ΟΗΕ, εκ μέρους του κυπριακού λαού θα θέλαμε να σας ζητήσουμε μία χάρη. Αντιλαμβανόμαστε πως προτιμάτε να συνεχίζει αδιαλείπτως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά λόγω της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης, θα σας παρακαλούσαμε να θέσουμε την επικοινωνία μας σε αδράνεια για μερικούς μήνες.
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το κράτος της Τουρκίας μετατρέπεται σταδιακά σε ένα φανατικά ισλαμικό καθεστώς με χιλιάδες Τούρκους πολίτες στις φυλακές χωρίς δίκη. Επιπλέον, ακολουθώντας την ίδια τακτική όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία και τη Λιβύη υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της ειρήνης! Το τελευταίο δε περιστατικό με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε μίαν αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας, γεγονός που επηρεάζει προφανώς και την Κύπρο.
Αγαπητέ ΟΗΕ, γνωρίζετε πως στις μέρες μας, ο λαός της Κύπρου διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι καλά ενημερωμένος και έχει πρόσβαση σε πλειάδα πηγών πληροφόρησης. Το μορφωτικό μας επίπεδο είναι σίγουρα υψηλότερο από αυτό που χαρακτήριζε σε γενικές γραμμές, τον μέσο Κύπριο τη δεκαετία του 50.
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον σε λεπτομέρεια την κάθε πρόνοια της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και το ιστορικό κάλεσμά σας προς όλους τους υπόδουλους λαούς για να εκφράσουν τη θέλησή τους για το μέλλον τους. Ήταν ακριβώς μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν προτείνατε τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάθε αποικία. Ο κυπριακός λαός ακολούθησε την προτροπή σας (1950) και το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος ανέδειξε πως το 96% του λαού μας απαίτησε την «απαλλαγή από το αποικιοκρατικό καθεστώς της Βρετανίας». Ίσως από λάθος όμως, ο ΟΗΕ δεν παρέλαβε και δεν επικύρωσε το αποτέλεσμα αυτό.
Λίγα χρόνια αργότερα (1955-59), τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο μεταχειρίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα το λαό μας και αριθμός κρατουμένων βασανίστηκαν απάνθρωπα, κάποιοι νέοι απαγχονίσθηκαν και αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν σε διάφορες μάχες για την απελευθέρωση της Κύπρου. Για ακόμα μια φορά, πάλι ίσως από λάθος, ο ΟΗΕ δεν ασχολήθηκε με την Κύπρο και κανένα καταδικαστικό ψήφισμα ενάντια στη Βρετανία, δεν εκδόθηκε.
Αντιθέτως, το 1959 ο ΟΗΕ επικύρωσε αμέσως και χωρίς καθυστέρηση το Σύνταγμα της νεοσυσταθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά χωρίς κάποιο σχόλιο επί του «αποικιοκρατικού κατάλοιπου» που άφηναν οι «κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις». Αναμέναμε πως, μετά την πρόσφατη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του Μαυρικίου, ο ΟΗΕ θα ζητούσε την ανάλογη διερεύνηση και για την περίπτωση της Κύπρου. Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έχουμε παρατηρήσει μια τέτοια πρόθεση εκ μέρους σας.
Επιπρόσθετα, είμαστε σε θέση πλέον να γνωρίζουμε πως μία μειονότητα (ή κοινότητα) η οποία ιστορικά δεν διαθέτει δική της γεωγραφική έκταση, δεν μπορεί να απαιτεί ξεχωριστά πολιτικά δικαιώματα, διαφορετικά από τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ρατσιστικό ή και φασιστικό, όπως ήταν η περίπτωση του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Παρόλα αυτά, εσείς εγκρίνατε (ίσως από λάθος) ξεχωριστά πολιτικά δικαιώματα στη μειονότητα των Τουρκοκυπρίων (1959). Αυτή η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών ήταν και η απαρχή του «κυπριακού προβλήματος».
Σε συνάρτηση με το πιο πάνω, από το 1974 και εντεύθεν, μας εισηγείστε πεισματικά να αποδεχτούμε μία λύση στη βάση της τουρκικής απαίτησης για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αν αποδεχθούμε κάτι τέτοιο, τότε η κατεχόμενη έκταση γης θα θεωρηθεί πλέον κτήση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατά συνέπεια θα αποτελέσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ, στο κεφάλαιο «ξεχωριστά πολιτικά δικαιώματα μιας μειονότητας» (βλέπε πιο πάνω). Μας ζητάτε δηλαδή, να νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας, το προηγούμενό σας λάθος.
Τελευταία σημαντική επισήμανση, αφορά στις «Αρχές και Αξίες του ΟΗΕ», οι οποίες διέπουν τη δράση σας σύμφωνα με το καταστατικό σας και που βασίζονται στην «αντικειμενική προσέγγιση κάθε προβλήματος». Στην περίπτωση της Κύπρου όμως, ενώ η Βρετανία αποτελεί βασικό συστατικό του προβλήματος παραμένει ως ο «penholder» για την Κύπρο, στον ΟΗΕ. Ίσως και αυτό, να έγινε κατά λάθος.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά τα «λάθη» εκ μέρους σας, θα το εκτιμούσαμε βαθύτατα εάν μας αφήνατε για λίγο ήσυχους, για να πάρουμε μία ανάσα.
Με την ελπίδα πως θα επιβιώσουμε της επερχόμενης νέας τουρκικής επίθεσης, θα επικοινωνήσουμε ξανά μαζί σας αργότερα.
Μάριος Πουλλικκάς