Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, η Ελλάδα μεγαλώνει, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.
Με την έκκληση δε να είναι άπαντες μετρημένοι και υπεύθυνοι στις σημερινές τους τοποθετήσεις στην Βουλή γιατί “όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας” ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ότι έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή.
Πέραν τούτων, ο κ. Μητσοτάκης, είπε εμφατικά πως και οι δυο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή.
Αυτός ο ρόλος αναγνωρίζεται στην χώρα διεθνώς όλο και πιο έντονα για αυτό και ο Μακρόν μίλησε για mare nostrum ενώ και η Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αμφισβήτηση δικαιωμάτων μελών της ΕΕ.
“Οι συμφωνίες της Ελλάδας είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων, έχουν οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς.
Ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πλαίσιο είπε πως “για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά τους αρχηγούς. Το έκανα και πριν την υπογραφή της συνθήκης με την Αίγυπτο”.
Σταματούν οι προκλήσεις – ξεκινούν οι συζητήσεις
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκία δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου και είναι δυνατή η συνεννόηση με την Άγκυρα, υπό τον όρο να σταματήσει τις προκλήσεις.
Το μήνυμα σε Τουρκία είναι ένα: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “το αμήχανο παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη” και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του με την επισήμανση ότι θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας “για να ψηφίσετε “παρών””.
Εξήγησε δε ότι ο υπουργός εξωτερικών πρέπει να πάει στο συμβούλιο εξωτερικών με ψηφισμένη τη συμφωνία. Θα υπάρχει κομματική πειθαρχία; Να δούμε πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας.
“Θα ήταν ευχής έργον να αναθεωρήσετε την άποψή σας γιατί η εθνική γραμμή δεν πρέπει να είναι θαμπή ή τεθλασμένη αλλά ευθεία”, τόνισε ο πρωθυπουργός”.
Νίκη Ζορμπά