Στον κίνδυνο ελληνοτουρκικής ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων μηνών που συχνά αγγίζει τα άκρα, αναφέρεται το Αμερικανικό Time το οποίο υποστηρίζει ότι η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε “πολυσύχναστη περιοχή”.
Όπως αναφέρει, είναι από μεταναστευτική δίοδος προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, κανάλι μεταφοράς όπλων και μισθοφόρων ενώ έχει γίνει και «βάση» του Ρωσικού ναυτικού στο Συριακό λιμάνι της Ταρτούς.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παρουσία του τουρκικού Orus Reis που πραγματοποιεί έρευνες σε ύδατα όπου η Ελλάδα διεκδικεί και θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο καθώς την περιοχή βρίσκονται και τουρκικά πολεμικά πλοία.
Το γεγονός έχει ανησυχήσει την ΕΕ με την γερμανική διπλωματία να προσπαθεί να ηρεμίσει τα πνεύματα με τον Γερμανός υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas να προειδοποίησε την Τρίτη (25/8) ότι «κάθε μικρή σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή».
Αυτό οδήγησε την Τουρκία σε κλιμάκωση των προκλήσεων της με τη δέσμευση νέας NAVTEX στην περιοχή που καταλαμβάνει και περιοχής της βόρεια της Κύπρου την επόμενη εβδομάδα, με την Ελλάδα να σχεδιάζει αντί NAVTEX με τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ιταλία.
Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ωστόσο διχάσει την Ε.Ε. με τους ηγέτες της να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για το πώς να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, προσελκύοντας χώρες όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ.
Κι ενώ ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ανυποχώρητος, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το θαλάσσιο της έδαφος γύρω από ορισμένα νησιά της στο Ιόνιο που βρίσκονται μακριά από την διαφιλονικούμενη περιοχή.
Η Ελληνοτουρκική διαμάχη έχει παλιές ιστορικές προεκτάσεις
Όπως εκτιμά το Time η ουσιαστική διαμάχη της Ελλάδας με την Τουρκία είναι για την ενέργεια καθώς έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σε περιοχές με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ανατολική Μεσόγειο.
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι κάθε ένα από τα νησιά της – και υπάρχουν χιλιάδες από αυτά – έχει τη δική της ΑΟΖ και αποκλειστικά δικαιώματα γεώτρησης. Η ΕΕ στάθηκε στηρίζει την Ελλάδα και τον περασμένο Ιούλιο επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της βόρειας Κύπρου. Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες.
Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι από την πλευρά της η Τουρκία ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο το διεθνές δίκαιο που όπως τονίζει «καταπατά άδικα την ΑΟΖ της».
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Ελλάδα προσπάθησαν να ενισχύσουν τις εδαφικές τους αξιώσεις δημιουργώντας αποκλειστικές θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αντίστοιχα.
Πέρα από τις άμεσες εδαφικές ανησυχίες, Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια παλιά ιστορική διαμάχη και ακολουθούν διαφορετική στρατιωτική στρατηγική.
Η ελληνοτουρκική εχθρότητα προηγείται κατά πολύ της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι δύο χώρες αναλώνονται σε διαμάχες από τη προέλευση του μπακλαβά ως το ποιος έχει διαπράξει τις μεγαλύτερες ιστορικές φρικαλεότητες με αποκορύφωμα την εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Η Ρωσία δεν έχει λάβει δημόσια θέση για την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά είναι βαθιά εδραιωμένη τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Erdogan ανακοίνωσε πρόσφατα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Τουρκίας.
Ο κορυφαίος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. στην Ευρώπη προειδοποίησε πέρυσι ότι η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής της ανατολικής Μεσογείου σε μία από τις πιο στρατιωτικές ζώνες του κόσμου, εν μέρει ως αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός ναυτικού κόμβου στο συριακό λιμάνι Τάρτους.
Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, το ρωσικό ναυτικό έχει συγκεντρώσει εννέα στρατιωτικά σκάφη μεταξύ Κύπρου και Συρίας, συμπεριλαμβανομένων τριών υποβρυχίων γεγονός που δείχνει την πρόθεση της Ρωσίας να διατηρήσει την ισχύ της στην περιοχή.
Πηγή: bankingnews.gr