ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ που νηπίως και αστόχαστα διέπραξε το Υπουργικό Συμβούλιο του ΠτΔ κ. Νίκου Αναστασιάδη, αποφασίζοντας την αναστολή υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά – λόγω… χρημάτων – ήδη καταταχθέντων νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ και επιτυχόντων εγγραφή στα βρετανικά πανεπιστήμια φαντάρων, μέλλεται να αποδειχθεί ισάξιο της ολέθριας αμυαλοσύνης των Ιθακησίων συντρόφων του αποκοιμηθέντος ομηρικού Οδυσσέα που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.
ΕΑΝ ΕΙΧΕ περισσότερο μυαλό από τα νήπια και επαρκέστερη συναίσθηση της ευθύνης του δημοσίου συμφέροντος, ιδίως στις ΠΑΡΟΥΣΕΣ περιστάσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη, θα μεριμνούσε και θα φρόντιζε, με οικονομικές επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια να καλύψει – μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας – τους πληττόμενους από τα νέα εν Βρετανία ισχύοντα οικονομικά βάρη, νυν υπηρετούντες στην ΕΦ και μέλλοντες φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων, χωρίς ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
ΤΟ ΜΙΚΡΟ αλλά ενδεικτικό αυτό δείγμα της επικρατούσας στην κυβέρνηση νηπιώδους νοοτροπίας, προστιθέμενο στα παλαιότερα περί την Άμυνα αμαρτήματα, αυξάνει αίφνης τους φόβους για την γενικότερη ανικανότητά της, την αδυναμία της και την ανεπάρκειά της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και ιδίως να αξιοποιήσει επαρκέστερα και εγκαίρως τις ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ τις οποίες δημιουργεί και επιδεικνύει προκλητικώς εκκωφαντικά η αχαλίνωτη επιδρομικότητα της τουρκικής βουλιμίας, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον κόσμο.
ΠΑΡΟΥΣΕΣ περιστάσεις, οι οποίες, επιβάλλουν πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα την τάχιστη, αποφασιστική και βέλτιστη ενίσχυση της Αποτρεπτικής Ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (της Εθνικής Φρουράς) στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, ούτως ώστε να εξαλείφουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κυπριακή αχίλλειον πτέρναν του απειλούμενου εμπράκτως από την Τουρκία συνολικού μετώπου Ελλάδας – Κύπρου.
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ περιστάσεις, τρέχουσες, διακυμαινόμενες, προσωρινές και διακυβευόμενες, οι οποίες «παίζονται» όπως στην… σκακιέρα και η αμφίβολη έκβασή των οποίων εξαρτάται από
(α) την ΙΣΧΥ,
(β) τις επαρκείς ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ,
(γ) την ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ και την ΑΝΤΟΧΗ των εκατέρωθεν «παικτών»,
λένε πασιδήλως ότι:
ΑΦ’ ΕΝΟΣ, για πρώτη φορά έχει αποχαλινωθεί τόσο απροκάλυπτα, κραυγαλέα και εμπράκτως απειλητική έναντι πάντων και επικίνδυνη, η τουρκική πολεμική επιδρομικότητα.
ΑΦ’ ΕΤΕΡΟΥ, για πρώτη φορά μετά το 1974, αυτή η τουρκική συμπεριφορά, προκαλώντας την εκκόλαψη εναντίον της ενός εμφανέστατου αντι-τουρκικού συνασπισμού περισσότερων κρατών, κατέστησε τόσο πολύ στριμωγμένη διεθνώς την Τουρκία:
– Η Γαλλία, ο Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η όση προσώρας Λιβύη του Χαφτάρ, οι Κούρδοι στη Συρία, όλοι και ενόπλως κατέναντί της.
– Με, επί του παρόντος, μειωμένες «θεσμικά» τις δυνατότητες των δυνάμεων που την θωπεύουν εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως η Γερμανία, και των υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσία (τις οποίες ο, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ «παγκόσμιας εμβέλειας σκακιστής Ερντογάν», επιχείρησε να τις… παίζει στα δάχτυλά του ως… εκκρεμές) να κρατούν πλέον… αποστάσεις.
ΑΥΤΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ οι Παρούσες Περιστάσεις, άκρως επικίνδυνες μεν, προσφέρουν όμως ευκαιρίες και δυνατότητες επιδέξιας και έγκαιρης αξιοποίησής τους από την Αθήνα και τη Λευκωσία ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – επαναλαμβάνουμε – από το 1974.
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, την προοπτική σύναψης επωφελέστερων συμμαχιών και την αποτελεσματικότερη διπλωματική δράση.
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ οφείλει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας αυτές τις περιστάσεις, να ενδυναμώσει αποτελεσματικά την αμυντική θωράκιση του κυπριακού τομέα του συνολικού αμυντικού μετώπου Ελλάδος – Κύπρου, απ’ τον Έβρο και το Αιγαίο μέχρι και τις νότιες θάλασσες άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ βεβαίως η απόφαση (εν πολλοίς «δούλεμα» τω όντι) των ΗΠΑ υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έστω και «μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο του 1987» (που κακοφάνισε την Άγκυρα) ώστε ν’ αγοράσει – αν κρίνει καταλληλότερα η Εθνική Φρουρά, αμερικανικά… αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, ραντάρ και… μη φονικούς ατομικούς επιδέσμους ή «γουόκι-ττόκκι»!
ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ όμως ο καιρός και οι περιστάσεις, για τα σημαντικότερα, τώρα που επιτεύχθηκε η τόση σύμπλευση Παρισιού, Αθηνών και Λευκωσίας:
– Κάποια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη της Αεροπορίας της Ε.Φ. σταθμεύοντα εναλλάξ στην Σούδα και στην Πάφο,
– κάποιες γαλλικής ή ελλαδικής ναυπήγησης πυραυλακάτους και υποβρύχια του Ναυτικού της ΕΦ
– και άλλα μέσα για την ενίσχυση και την ανανέωση των αμυντικών συστημάτων της αντι-αεροπορικής, της αντι-αρματικής και της αντι-ναυτικής αποτρεπτικής ισχύος των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων,
– ώστε μεθαύριον να δύναται περισσότερα η κυπριακή διπλωματία.
– Διότι μόνο οι πράξεις και η επίδειξη αποφασιστικότητας δύνανται να πείσουν και το εσωτερικό και το εξωτερικό, ιδίως δε τους επιβουλευόμενους.
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο επικρίνοντας την νηπιώδη απόφαση της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη περί αναστολής στράτευσης των Κυπρίων φοιτητών Αγγλίας της 2020 ΕΣΣΟ, να το διευρύνουμε με ό,τι αντιθέτως θα συνιστούσε υψηλότερη επάρκεια – υπό τις περιστάσεις – στα καθήκοντα που επιβάλλουν στους κυβερνώντες οι ίδιες περιστάσεις:
ΚΑΝΟΝΤΑΣ πράξη τη συνταγματική επιταγή της ισότητας και ισονομίας όλων των πολιτών (αμφοτέρων των φύλων) όφειλε και οφείλει η κυβέρνηση ν’ αποφασίσει και την υποχρεωτική στράτευση των θηλέων πολιτών, των θυγατέρων μας, ομοίως και ισοτίμως με τα αγόρια μας.
Οι κοπελιές μας απέδειξαν την αξιοσύνη τους να υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά,
(α) ως εθελόντριες μόνιμες υπαξιωματικοί, από το 1989 κι εντεύθεν,
(β) ως μόνιμες αξιωματικοί αργότερα στον στρατό και στο ναυτικό (Κύπρια ήταν μάλιστα κι η πρώτη στην ιστορία γυναίκα Αρχηγός της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μάχιμη πλέον αξιωματικός στο Ναυτικό της ΕΦ) και
(γ) ως ΣΥΟΠ, Συμβασιούχες Οπλίτισσες, πιο πρόσφατα, σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Δυνάμεων Καταδρομών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον τίτλο του άρθρου το «ατασθαλίησιν όλοντο νήπιοι», προέρχεται από τους πρώτους στίχους της Ομήρου Οδύσσειας για τους συντρόφους του Οδυσσέα, που κανένας τους δεν αξιώθηκε το νόστιμον ήμαρ…
Λάζαρος Μαύρος