MED7: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Εθνικά Επικαιρότητα

Προειδοποίηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

«Τελεσίγραφο» στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου – Μακρόν: Να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και οι γεωτρήσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχτηκε στην πόλη Αζαξιό της Κορσικής τους ηγέτες των χωρών του Νότου για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7. Όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ομόθυμη, με τον χρόνο για την επιβολή κυρώσεων να μετράει πλέον αντίστροφα, έως την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

med7-002

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακή και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν, δε, ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία, να το αποδείξει στην πράξη

Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα εν όψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου, λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες. Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση: «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης», αναφέροντας ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους». Επισήμανε, δε, ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη εν όψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016».

trapezi_korsiki_new_1

Μακρόν: Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι γεωτρήσεις

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση της Κορσικής, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη μεταναστευτική κρίση, ενώ για την Τουρκία είπε ότι υπάρχει μία πολιτική κρίση στη Μεσόγειο σε εξέλιξη.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους. Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είχαμε μία μεταναστευτική κρίση αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα. Υπάρχει μία θέληση για να βρούμε μία εθελοντική ατζέντα στα μεταναστευτικό κομμάτι. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασύλου και φιλοξενίας, πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό για τις χώρες διέλευσης. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016 με την ανάγκη να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός επανεισδοχής».

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία, με την κυρία Μέρκελ διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Διαπιστώσαμε μία βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να νδίαυλοι επικοινωνίας. θέλουμε να κλείσουμε αυτό το διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία. «Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν».

korsiki_new_mitsotakis_deixnei

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: «Σταματούν οι προκλήσεις, αλλιώς κυρώσεις» το μήνυμα προς την Άγκυρα

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ακόμη ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη». «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν, αναφέρονται τα εξής: «Mε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης».

vlemmata