Η πρόληψη έχει αποδειχθεί ιστορικά ως η καλύτερη άμυνα και παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, επεσήμανε ο καθηγητής Στρατηγικής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθανάσιος Πλατιάς κατά την διάρκεια της “2ης Διάσκεψης για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου” που διοργανώθηκε χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Hellenic American Leadership Council.
Ο Αντιπρόεδρος (Global Pursuits Initiatives) της Lockheed Martin Aeronautics/International, κ. Ντένης Πλέσσας συμφώνησε δανειζόμενος τη φράση του Αισχύλου ότι “ο αγώνας δεν περιμένει τους άντρες που καθυστερούν”.
Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής συζήτησης όπου αναφέρθηκε η απόφαση της Ελλάδος να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16, κ. Πλέσσας εξήγησε ότι η επένδυση στην αεροπορική ισχύ με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας (Air Power Projection) αποτελεί εργαλείο για τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής, καθώς τα συστήματα αυτά μπορούν να προκαταλάβουν και να προειδοποιήσουν εγκαίρως για τυχόν επιθέσεις και να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Τόσο σε όρους στρατιωτικής αποτελεσματικότητας όσο και σε όρους οικονομικούς.
Τέλος ο κ. Πλέσσας παρουσίασε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του προγράμματος F-35, και τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της αναβάθμισης των F-16 που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί τη γέφυρα για τη μετάβαση σε μαχητικά αεροπλάνα πέμπτης γενιάς (F-35).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στη στρατηγική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τα κονδύλια για την ενίσχυση και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων κατά 5,4 δισ. ευρώ το 2021. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα πενταετές πρόγραμμα αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων που περιλαμβάνει αγορές, εκσυγχρονισμό και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων Rafale. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η αγορά φρεγατών, ελικοπτέρων, drone και αναβάθμισης όλου του στόλου των μαχητικών F-16 μέχρι το 2027, σε συνεργασία με την αμερικανική Lockheed Martin.
Η αύξηση των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα κρίθηκε αναγκαία και στρατηγικής σημασίας. Συμπίπτει χρονικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και την αγορά των ρωσικών S-400 που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων στη γειτονική χώρα.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει παραδοσιακές συμμαχίες όπως με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ επεκτείνει τη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής όπως με Ισραήλ και Αίγυπτο.
Πηγή: defencepoint.gr