Πώς τα Rafale θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο

Αμυντικά

Η οδυνηρή εμπειρία των Τούρκων το 2015 στην Tiger Meet
Οι «φονικοί» Meteor και ο εφιάλτης για τα τουρκικά μαχητικά

Ο χαρακτηρισμός «Σάρισα» μόνο τυχαίος δεν είναι για τα Rafale αφού τα όπλα τους φτάνουν εκεί που βρίσκεται ο αντίπαλος χωρίς αυτός να έχει περιθώριο αντίδρασης.

H Τουρκική πολεμική αεροπορία γνωρίζει από το 2015 τις τρομακτικές δυνατότητες των Rafale και μάλιστα από πρώτο χέρι. Ήταν κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής αεροπορικής άσκησης Tiger Meet η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας. Ένα από τα σενάρια της άσκησης προέβλεπε COMAO οκτώ μαχητικών F-16 της TuAF να αντιμετωπίσει μια τετράδα Γαλλικών Rafale C/D από την πολεμική Μοίρα 118 με έδρα στο Mont de Marsan τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην Τουρκία.

Ένα από τα σενάρια της άσκησης προέβλεπε COMAO οκτώ μαχητικών F-16 της TuAF να αντιμετωπίσει μια τετράδα Γαλλικών Rafale C/D από την πολεμική Μοίρα 118 με έδρα στο Mont de Marsan τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην Τουρκία.

 Η άσκηση-αναμέτρηση εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την Τουρκική αεροπορία. Και τα οκτώ μαχητικά των Τούρκων καταρρίφθηκαν εικονικά από τις Γαλλικές ‘’ριπές’’ ενώ όλα τα Rafale επιβίωσαν στο πεδίο της άσκησης. Ήταν ένα ηχηρό και ταυτόχρονα οδυνηρό μύνημα στους γείτονες το οποίο ανέσυραν από τη μνήμη τους όταν πληροφορήθηκαν ότι η Ελλάδα και η HAF προχωρά στην απόκτηση 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών.

Η ‘’δόνηση’’ για την ΤuAF, για όσους έλαβαν μέρος στην Tiger Meet αλλά και για αυτούς που γνωρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στο αεροπορικό όπλο έγινε ακόμα πιο σφοδρή όταν πληροφορήθηκαν ότι μαζί με τα Rafale η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλήρη φόρτο όπλων μεταξύ των οποίων και οι ‘’φονικοί’’ Meteor.Ήταν οι πύραυλοι οι οποίοι είχαν εικονικά καταρρίψει στο Ικόνιο και τα οκτώ Τουρκικά F-16 πριν καν προλάβουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι να χρησιμοποιήσουν με δραστικό τρόπο έστω και έναν από τους δικούς τους πυραύλους.

Με βεληνεκές που σύμφωνα με τους Γάλλους κατασκευαστές φτάνει τα 100 χλμ ενώ μέσα από τα 60 χλμ ουσιαστικά η περιοχή να μετατρέπεται σε no escape zone χωρίς κανένα περιθώριο επιβίωσης για το εχθρικό μαχητικό οι Meteor των 4 mach μέγιστης ταχύτητας, αποτελούν το πιο προηγμένο βλήμα μαχητικού. Απέναντί του το Αμερικανικό AMRAAM C7-το ισχυρότερο βλήμα που διαθέτει η Τουρκική αεροπορία-βλήμα που έχει αποκτήσει και η HAF,με βεληνεκές σαφώς μικρότερο και no escape zone στα 30 χιλιόμετρα υπολείπεται σαφώς της Γαλλικής ‘’σφαίρας’’. Τα 30 χιλιόμετρα περιθώριο που διαθέτει ο πιλότος κάθε Rafale για να εξαπολύσει τους δύο Meteor που κουβαλά κάτω από τα  φτερά του δίνουν το απόλυτο πλεονέκτημα στην εναέρια μάχη ειδικά στα μεγάλα ύψη.

Οι Meteor σε συνδυασμό με το Γαλλικό ραντάρ μετατρέπονται στους απόλυτα ‘’φονικούς’’ πυραύλους πριν καν το αντίπαλο μαχητικό καταφέρει να εξαπολύσει τα δικά του όπλα.

Ταυτόχρονα στην Tiger Meet οι γείτονες είχαν πάρει μια μικρή γεύση τόσο από το σύστημα αυτοπροστασίας  Spectra αλλά και από τον τρόπο με τον συνεργάζονται τα ηλεκτρονικά όλων μαζί των αεροσκαφών Rafale. Επιπλέον ακόμα και σε καταστάσεις όπου τα μαχητικά θα αναγκαστούν να επιχειρήσουν από κοντινές αποστάσεις η ικανότητα των ‘’Δελταπτέρυγων’’ δικινητήριων Rafale με τα έξτρα πτερύγια στο εμπρόσθιο τμήμα του μαχητικού τα κάνουν ασυναγώνιστα.

Ανάλογες ήταν οι διαπιστώσεις τόσο των Ελλήνων ιπτάμενων από την 347 Πολεμική Μοίρα ‘’ΠΕΡΣΕΑΣ’’ η οποία πρόσφατα έλαβε μέρος σε μεγάλη άσκηση στο Mond de Marsan όπως και του πρώτου ‘’γερακιού’’ της HAF Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Γαλλία, πέταξε με Rafale και ενημερώθηκε αναλυτικά για το μαχητικό το οποίο σύντομα θα πετά με τα χρώματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο χαρακτηρισμός ‘’Σάρισα’’ μόνο τυχαίος δεν είναι για τα Rafale αφού τα όπλα τους φτάνουν εκεί  που βρίσκεται ο αντίπαλος χωρίς αυτός να έχει περιθώριο αντίδρασης όπως ακριβώς γινόταν με το περίφημο Μακεδονικό δόρυ.Τα Rafale όπως επισημαίνουν έμπειροι ιπτάμενοι θα αποτελέσουν το πιο ισχυρό οπλικό σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αν και όταν χρειαστεί να προχωρήσουν για την άμυνα της χώρας στο πρώτο μακρινό πλήγμα, FLO(First Launch Opportunity) στην αεροπορική γλώσσα. Ήδη το 2021 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ετοιμοπόλεμα με όλα τους τα όπλα και φυσικά με τους Meteor έξι Rafale τα οποία θα μπορούν να επιχειρήσουν με τα υπόλοιπα μαχητικά που διαθέτει το Ελληνικό οπλοστάσιο.

Πηγή: newpost.gr