Οι Τούρκοι υπόσχονται καταιγίδες με το νέο έτος παντού. Και στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και αλλού. Πότε, μάλιστα, κοινοποιούν τις προθέσεις τους; Λίγο προτού αφιχθεί στο νησί, αύριο Δευτέρα, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, για να συζητήσει διαδικαστικά και άλλα ζητήματα, που αφορούν στην Πενταμερή. Προτίθεται, δε, να ζητήσει και έγγραφες δεσμεύσεις. Αν τα καταφέρει, θα εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν για τη διαδικασία. Ίδωμεν.
Οι Τούρκοι, πάντως, είναι σαφείς. Έχουν ήδη στείλει επιστολή προς τον Γ.Γ. των Ην. Εθνών και διευκρινίζουν ότι η λύση που θα επιδιώξουν στην Πενταμερή θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας, στη βάση, δηλαδή, των δύο κρατών. Και πώς αντιδρά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ; Το καταπίνει. Και, διά της σιωπής του, θα ήταν δυνατό να υποθέσει κάποιος ότι αποδέχεται την τουρκική θέση. Κλείνει τα μάτια. Αλλιώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η συνομοσπονδία είναι εκτός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας και της δικής του διαμεσολάβησης για την επίλυση του Κυπριακού.
Βεβαίως, οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στον κ. Γκουτέρες, αλλά και σε αυτόν που έχει έννομο και κάθε άλλο συμφέρον. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κυρία Λουτ, οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να συζητηθούν οι συνομοσπονδιακές ιδέες και ότι είναι ευθύνη της ίδιας και του Γ.Γ. του ΟΗΕ να τοποθετηθούν επί του θέματος είτε πριν είτε κατά την Πενταμερή. Επί του παρόντος δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά προσδοκούμε ότι ο Πρόεδρος θα ενεργήσει στη βάση του αυτονόητου. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μας εκπλήξει θετικά.
Ως τώρα, βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ετοιμάζει για την Πενταμερή εισηγήσεις με ΜΟΕ που συνδέουν την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αυτή η πολιτική είναι ενταγμένη στη λογική της εν δυνάμει λύσης. Ότι, δηλαδή, ο κατεχόμενος βορράς θα παραμείνει εσαεί τουρκικός εφόσον η διευθέτηση του Κυπριακού προνοεί τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών, ισότιμων μεταξύ τους, εκ των οποίων το ένα θα είναι το σημερινό ψευδοκράτος.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να λειτουργήσει η Τύμπου χωρίς να προκύψει απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους στη λογική του acknowledgement, δηλαδή της αποδοχής των κατοχικών Αρχών; Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η διαδικασία λειτουργίας του αεροδρομίου υπόκειται στις νόμιμες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη και αν, όπως λέγεται, λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών, θα πρέπει να γίνουν σωστοί λογαριασμοί, αλλιώς η Τύμπου θα αποτελέσει την Κερκόπορτα της διχοτόμησης.
Και καλοί λογαριασμοί σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που θα πρέπει να δώσει την εξουσιοδότηση στα Ην. Έθνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου. Διότι είναι το νόμιμο κράτος, όπως άλλωστε ρητώς αναφέρουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Οργανισμού Ην. Εθνών. Οτιδήποτε άλλο ανατρέπει το Διεθνές Δίκαιο και θέτει υπό αμφισβήτηση την Κυπριακή Δημοκρατία, ανοίγοντας δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος. Σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί κάτω από πιέσεις. Το παραδέχονται στο παρασκήνιο και οι συνεργάτες του. Η Τουρκία είναι πανίσχυρη και μεταβαίνει στην Πενταμερή απειλώντας με καταιγίδες, εάν δεν υποχωρήσουμε. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος ο Πρόεδρος αναφερόταν στην πολιτική της αποτροπής. Και, όμως, κατρακύλησε για άλλη μια φορά σ’ εκείνην του εξευμενισμού και των ψευδαισθήσεων.
Η αδυναμία εφαρμογής αποτροπής δεν απεικονίζεται μόνο στο Κυπριακό αλλά και στα εσωτερικά ζητήματα, όπως είναι τα θέματα του κορωνοϊού και των σκανδάλων. Εξ ου και το τελευταίο lockdown. Η εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θυμίζουν την ιστορία του πνιγμένου, ο οποίος, στην προσπάθειά του να σωθεί, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Μακάρι να βγούμε ψεύτες…
Πηγή: Σημερινή