Μετά τα Rafale στόχος η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Αμυντικά

Οι νέες φρεγάτες βυθίζουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα

Μετά τις κινήσεις ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας το ενδιαφέρον του ελληνικού Πενταγώνου στρέφεται στο Πολεμικό και την ενίσχυσή του με νέες φρεγάτες και αναβάθμιση αυτών τύπου ΜΕΚΟ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης προμήθειας των γαλλικών μαχητικών κλείνει μία εκκρεμότητα για την Πολεμική Αεροπορία και ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι υπογραφές που θα «πέσουν» από τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Φλοράνς Παρλί σε συνδυασμό με τη συμφωνία με το Ισραήλ για της ανάπτυξη Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα συνιστούν την αρχή ενός πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος που αναβαθμίζει κατακόρυφα της δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων.

Επόμενος στόχος η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Μετά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας σειρά παίρνει το Πολεμικό Ναυτικό που στη διάρκεια της πρόσφατης πολύμηνης κρίσης με την Άγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σηκώσει τεράστιο βάρος. Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.

Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» δεν αναμένεται η παράδοση πλοίον πριν το 2024. Η Γαλλίδα Υπ. Άμυνας που έρχεται στην Αθήνα για τις υπογραφές για τα γαλλικά «Rafale» φέρνει μαζί της και νέα για τη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του στόλου. Το Newpost.gr είχε αποκαλύψει πτυχές της γαλλικής πρότασης για τις Belhara και τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αμερικανική πρόταση καθώς η αλλαγή «ενοίκου» στου Λευκού Οίκου ενδεχομένως να επηρεάσει άμεσα την πολιτική των ΗΠΑ.

Αμερικανικό «ναι» σε 1.200 θωρακισμένα οχήματα ασφαλείας
Πάντως, εν αναμονή της επίσημης αμερικανικής πρότασης από τη νέα διοίκηση Μπάιντεν η Ελλάδα άκουσε ένα αμερικανικό «ναι». Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα αφορά στην προμήθεια 1.200 θωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας τύπου M-1117 Guardian που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Που βρισκόμαστε με τις «Οχιές»

Από τα προγράμματα αμερικανικού ενδιαφέροντος της Π.Α ξεχωρίζει ασφαλώς η αναβάθμιση των F-16 (84 στον αριθμό) σε επίπεδο Viper.

Προ ημερών έφτασαν στην Ελλάδα οι αμερικανοί χειριστές που θα μεταφέρουν το πρωτότυπο F-16 «Viper» (με κωδικό 005) στις ΗΠΑ, στις αρχές του Φεβρουαρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί η ΕΑΒ θα πρέπει εντός του 2021 να ολοκληρώσει την αναβάθμιση συνολικά 12 μαχητικών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο προαναφερθείς στόχος, πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται η πρόσληψη 280 τεχνικών στην ΕΑΒ ωστόσο απαιτείται και η ενίσχυση σε κάποια τεχνικά μέσα.

Οι λοιπές εκκρεμότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνεται προσπάθεια παράδοσης των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60Ρ εντός του 2021 κάτι πάντως που θεωρείται δύσκολο. Στην ίδια κατηγορία, των εκκρεμοτήτων παραλαβής – εντάσσονται και οι σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.