Πενταράς: Ανατρέπει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή η άφιξη Rafale

Αμυντικά Επικαιρότητα

Ο στρατηγός Πενταράς για τα ελληνικά Rafale

Με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ανατρέπονται τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και δημιουργείται ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων, αφού αυτή θα συγκροτήσει ουσιαστικά μίαν ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, σε μια απάντηση στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, ερωτηθείς για τη σημασία της άφιξης σήμερα στην Ελλάδα έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τον Ελληνισμό γενικότερα, περιλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου. Και τούτο διότι άρχισε η υλοποίηση ενός γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, αξίας περίπου 12 δις ευρώ, με την ολοκλήρωση του οποίου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με υπερσύγχρονα μέσα στον στρατό, στο ναυτικό και στην αεροπορία, και θα εκσυγχρονιστούν», είπε ο κ. Πενταράς.

Πρόσθεσε πως περιλαμβάνεται και η Κύπρος σε αυτή την προσπάθεια, διότι είναι γνωστοί οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου. «Ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα υπάρχουν συμφωνίες Κύπρου – Ελλάδας και με τα νέα οπλικά συστήματα που αποκτά η Ελλάδα, λόγω των δυνατοτήτων που έχουν μπορούν να επιχειρούν και στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος, και να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο κ. Πενταράς σημείωσε πως πως με το νέο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα ανατραπούν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή όπως τα γνωρίζουμε σήμερα με την άσκηση από την Τουρκία μιας αναθεωρητικής πολιτικής για κατάργηση των Συνθηκών, για τη Γαλάζια Πατρίδα, για δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κλπ. «Αυτή η στρατηγική είμαι βέβαιος και θα το δείτε ότι θα ανατραπεί», ανέφερε.

Είπε πως ο σκοπός των ενόπλων δυνάμεων είναι η αποτροπή, δηλαδή μέσω της ισχύος να αποτρέπεται ο αντίπαλος να επιχειρεί οτιδήποτε. Και αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, σημείωσε.

Επεσήμανε πως «η Τουρκία επιχειρεί ό,τι επιχειρεί στηριζόμενη στη στρατιωτική της ισχύ, ιδιαίτερα στο ναυτικό και στην αεροπορία”, για να σημειώσει ότι “η Ελλάδα με το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα αμφισβητήσει ουσιαστικά την ισχύ της Τουρκίας και στη θάλασσα και στον αέρα, θα έχει πλήρη κυριαρχία αέρος αλλά και ναυτική υπεροχή, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποτρέπεται από το να επιχειρεί αυτά τα οποία μέχρι σήμερα κάνει και στο Αιγαίο, και ιδιαίτερα σε εμάς εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς αν δηλαδή δημιουργείται ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων, ο κ. Πενταράς απάντησε: «Ασφαλώς. Με την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος η Ελλάδα θα έχει αυτό που ονομάζουμε στην στρατιωτική ορολογία κυριαρχία αέρος και πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι τα αεροσκάφη Rafale έχουν 4.000 χιλιόμετρα εμβέλεια και έχουν οπλικά συστήματα εμβέλειας μέχρι 500 χιλιομέτρων και στον αέρα και στην ξηρά».

Κατά συνέπεια, σημείωσε, «θα έχει υπεροπλία και στη θάλασσα και στον αέρα η Ελλάδα, και αυτό θα υποχρεώσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αλλά και να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος που έχει με την Ελλάδα που είναι ο διαχωρισμός της υφαλοκρηπίδας. Πιστεύω και ελπίζω και εύχομαι αυτό να συμβεί και με την Κύπρο και να κάτσει επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πενταράς είπε, ακόμη, πως η αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία σημαίνει ότι επίθεση εναντίον του ενός σημαίνει επίθεση και εναντίον του άλλου. «Και στα πλαίσια αυτά δημιουργείται αυτή η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα. Είναι η εξωτερική πολιτική, είναι οι συμμαχίες που έχει η Ελλάδα με άλλα κράτη, είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά το κύριο είναι οι ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία της Κύπρου με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα, αναφέροντας ότι περίπου το 70% των οπλικών συστημάτων που έχει η Εθνική Φρουρά προέρχονται από τη Γαλλία.

Πρόσθεσε πως «οι κοινές δραστηριότητες με τη Γαλλία στον τομέα της άμυνας ενισχύουν την εκπαίδευση του προσωπικού, τις τακτικές κλπ».

ΚΥΠΕ