Προβλέπει συρροή πιστών στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά

Ορθοδοξία

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε χθες η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρoς στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου.

Στο λόγο του αναφέρθηκε και στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

«Είμαστε συνηθισμένοι διά μέσου της ιστορίας μας, διά μέσου των αιώνων, να ζούμε “διά δόξης και ατιμίας”, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, “διά δυσφημίας και ευφημίας”, “ως αποθνήσκοντες και ιδού ζώμεν”. Οι αγγλόφωνοι φίλοι μας, θα έλεγαν ότι διαβαίνουμε μέσα από “ups and downs”», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στον περίβολο της Μονής, και συνέχισε: «Έχουμε και τα ευχάριστα, έχουμε και τα δυσάρεστα, αλλά, όπως είπε και ο κ. Κομβόπουλος, ο φίλτατος Διαμαντής, εμείς συνεχίζουμε, υπό οιασδήποτε συνθήκας, δεν παραιτούμεθα, δεν παραδίδουμε τη σκυτάλη, δεν καταθέτουμε την εντολή».

Η αναφορά του στην Παναγία Σουμελά

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην εκ νέου τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, που είχε διακοπεί μετά το 2015 λόγω των αναστηλωτικών έργων που πραγματοποιήθηκαν. «Όπως γνωρίζουμε όλοι, εφέτος μετά την ολοκλήρωση των συστηματικών και πολυχρονίων ανακαινιστικών έργων θα γίνει πάλι η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, σε αυτό το Παλλάδιο της Ορθοδοξίας, μέσα στα βουνά του Πόντου, που είναι το μεγάλο προσκύνημα των Ποντίων αδελφών μας.

«Απεφάσισα εφέτος να μην μεταβώ αυτοπροσώπως, αλλά να παρακαλέσω τρεις αδελφούς μητροπολίτας να κάνουν τη λειτουργία και την πανήγυρη. Προβλέπω ότι θα υπάρχει συρροή πιστών και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ