Με γαλλικό «κλειδί» απαντά η Αθήνα στις απειλές Ερντογάν:
Όλο το παρασκήνιο
«Και τo θέλουμε και μπορούμε σύντομα να τo πετάξουμε επιχειρησιακά» σχολιάζουν ανώτατες πηγές στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το ενδεχόμενο να ”βαφτεί” στα χρώματα της HAF ακόμα και μέσα στο 2021 το υπεσύγχρονο Γαλλικό μαχητικό Rafale. Το Ελληνικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από έντονο όπως και η διάθεση των Γάλλων να φτάσουν το συντομότερο σε συμφωνία για την παραχώρηση RAFALE στην Ελλάδα. Μια συμφωνία μέρος του στρατιωτικού συμφώνου συνεργασίας με την Αθήνα η οποία θα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο κρατών.
Το ενδιαφέρον έχει πλέον διαδεχθεί ένας ”πυρετός” συζητήσεων και η έναρξη επίσημης αλληλογραφίας. Η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε επαφές τόσο με την Γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δώσει το ”πράσινο” φως αλλά και με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation SA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εκπρόσωποι της Dassault έχουν περάσει το κατώφλι του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και έχουν προχωρήσει στις πρώτες επαφές με ‘Ελληνες αξιωματούχους. Η διαδικασία η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί είναι η Ελλάδα να απευθύνει έγγραφο ενδιαφέρον τόσο στην Dassault όσο και στο Γαλλικό υπουργείο ‘Αμυνας. Το ενδιαφέρον προς την κατασκευάστρια εταιρία θα αφορά τη διαθεσιμότητα, τα χαρακτηριστικά, τις τιμές και την υποστήριξη σε οπλισμό και ανταλλακτικά για καινούργια μαχητικά ενώ η επικοινωνία με το Γαλλικό υπουργείο ‘Αμυνας αφορά την παραχώρηση σημαντικού αριθμού μεταχειρισμένων τα οποία ήδη επιχειρούν στη Γαλλική πολεμική αεροπορία.
Το ζήτημα συζητήσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Aθήνα και Παρίσι φαίνεται ότι διαπραγματεύονται ένα συνδυασμό παραχώρησης μεταχειρισμένων RAFALE από το Γαλλικό υπουργείο άμυνας με ταυτόχρονη παραγγελία προς τη Dassault για απόκτηση καινούργιων μαχητικών. Αν η συμφωνία προχωρήσει προβλέπεται πρώτα να φτάσουν στην Ελλάδα τα μεταχειρισμένα μαχητικά και να ξεκινήσει η εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών και σταδιακά να ενσωματωθούν στην Πολεμική Αεροπορία και τα καινούργια.
Πηγές στην Πολεμική Αεροπορία τονίζουν ότι η ενσωμάτωση του νέου μαχητικού στη HAF, αν τελικά έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις με το Παρίσι, μπορεί να γίνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η Ελλάδα άλλωστε είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ πλην της κατασκευάστριας Γαλλίας η οποία διαθέτει και επιχειρεί με Γαλλικά μαχητικά εδώ και δεκαετίες με τα F1 και στη συνέχεια με τα Mirage 2000 αλλά και τα πιο σύγχρονα Mirage 2000-5.
Tόσο οι ‘Ελληνες αεροπόροι όσο και οι τεχνικοί έχουν εξοικειωθεί με τη Γαλλική τεχνολογία και όπως εκτιμάται η HAF θα καταφέρει σε γρήγορο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτεί στα RAFALE και να τα ενσωματώσει επιχειρησιακά στο οπλοστάσιό της. ‘Αλλωστε και στο παρελθόν οι ‘Ελληνες αεροπόροι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν το επίπεδο και τη διάθεση να ανταποκριθούν σε ανάλογες μεγάλες προκλήσεις. Το έκαναν τη δεκαετία του 1970 με τα F4 και τα A7 αλλά και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τα F-16 και τα Mirage.
Xαρακτηριστικό είναι ότι η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας εξέφρασε χθες στο Νίκο Παναγιωτόπουλο τα συγχαρητήριά της για τις επιδόσεις των Ελλήνων ιπτάμενων στην πρόσφατη άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ στην Κύπρο. Εκεί όπου οι ‘Ελληνες αεροπόροι από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης 340 και 343 ”ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” και ”ΑΣΤΕΡΙΑ” αλλά και από την 336 Μοίρα ”ΟΛΥΜΠΟΣ” του Αράξου πέταξαν μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους και έδωσαν διαπιστευτήρια ικανοτήτων. Με τα μαχητικά F-16 απέναντι στα Γαλλικά RAFALE άφησαν άφωνους όσους παρακολούθησαν την άσκηση και τις επιδόσεις τους σε air to air και air to ground αποστολές.
Πηγή: newpost.gr