Σε εγκεφαλικό θάνατο ή σε άνοια το ΝΑΤΟ;

Επικαιρότητα

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε τον χαρακτηρισμό, ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Τον είχε πρωτοπεί στο τέλος του 2019. Αυτή τη φορά με αφορμή την επιθετική ενέργεια τουρκικών πολεμικών πλοίων εναντίον γαλλικής φρεγάτας, όταν αυτή επιδίωξε να προσδιορίσει την ταυτότητα πλοίου, ύποπτου για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Γαλλία και Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, το οποίο ουσιαστικά αδιαφόρησε για το επεισόδιο.

Εγκεφαλικά νεκρός είναι ο οργανισμός που πνέει τα λοίσθια και δεν ενεργεί ποτέ πουθενά. Το ΝΑΤΟ ενεργεί όχι με βάση τη λογική και το Δίκαιο, αλλά κατά την βούληση των υπευθύνων του. Αυτοί μπορεί να ενεργήσουν δίκαια, ή άδικα και να δράσουν αποτελεσματικά ή να αδιαφορήσουν σε κατάφωρη αδικία που προσγίνεται προς κράτος μέλος του. Η κατάσταση του ΝΑΤΟ ταιριάζει περισσότερο με άνοια, σε εξασθένιση δηλαδή των πνευματικών λειτουργιών του Οργανισμού, που αδυνατεί να κρίνει δίκαια και λογικά τα ζητήματα.

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών. Στη συνέχεια ο ΓΓ κ. Στόλτενμπεργκ έδωσε συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά δια του διαδικτύου. Μοναδικό θέμα που έθιξε ήταν η δηλητηρίαση δια χημικής τοξικής ουσίας του Ρώσου πολιτικού Αλεξέϊ Ναβάλνι, που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καταδίκασε την πράξη και ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων αυτής.

Στη συνέχεια ο κ. Στόλντεμπεργκ δέχθηκε μέσω διαδικτύου τέσσερις ερωτήσεις. Οι δύο από αυτές αφορούσαν την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και το τι θα πράξει το ΝΑΤΟ για την εκτόνωση της κατάστασης. Η απάντηση του ήταν όχι του υπευθύνου της συμμαχίας, αλλά ενός εντεταλμένου στελέχους της. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συζήτησαν, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά και το πολιτικό μέρος διαμεσολάβησης το έχει αναλάβει η Γερμανία και η κα Μέρκελ. Η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου αυξάνεται, οι απειλές του Τούρκου δικτάτορα είναι απαράδεκτες, τα ψέματα που λέγει για να δικαιολογήσει τις ενέργειες και τις απειλές του λογικά και ηθικά απαράδεκτα και η συμμαχία αδρανεί…

Το ΝΑΤΟ ορθώς καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι στη Ρωσία. Δεν εξέφρασε όμως τη δυσαρέσκειά του για τον θάνατο στην Τουρκία της κουρδικής καταγωγής δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ, μετά από 238 ημερών απεργία πείνας. Η αποθανούσα διαμαρτυρόταν για την καταδίκη της σε 13 ετών κάθειρξη, για δήθεν συμμετοχή της σε τρομοκρατική οργάνωση, επειδή υπεράσπιζε κατηγορούμενους για πολιτικά αδικήματα.

Αντίθετα από το ΝΑΤΟ η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπη Ντούντζα Μιγιάτοβιτς καταφέρθηκε κατά του ισχύοντος συστήματος Δικαίου στην Τουρκία και τον συστηματικό διωγμό από την κυβέρνηση Ερντογάν δικηγόρων, δημοσιογράφων και άλλων προσωπικοτήτων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.