Ένοπλες Δυνάμεις: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Αμυντικά Επικαιρότητα

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αντανακλαστικών από τα στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε ακριτικές μονάδες, στα 212 χλμ του Έβρου αλλά και σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων, θέλει το Επιτελείο.

Μπορεί η διπλή Ελληνοτουρκική κρίση προς το παρόν να πέρασε, ο γενικός συναγερμός να έλαβε τέλος, αλλά η αυξημένη επαγρύπνηση δεν μπορεί να μειωθεί σημειώνουν ανώτατες πηγές.

Γι’ αυτό και πολλές από τις μονάδες επιφανείας έχουν παραμείνει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε προωθημένες περιοχές. Γι’ αυτό και δεν ξεφορτώθηκαν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη. Γι’ αυτό και οι μονάδες του Στρατού Ξηράς διατηρούν τις ομάδες άμεσης επέμβασης.

Είναι περίοδος για την ταχύρρυθμη συντήρηση των υλικών που καταπονήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως των πλοίων, όμως αυτό δεν σημαίνει τα βλέμματα δεν θα είναι στραμμένα προς Ανατολάς, απ’ όπου υπάρχει πάντοτε η ενεργή απειλή.

Και επειδή η «οσμή προβοκάτσιας» ολοένα και φουντώνει μετά από τα περιστατικά με το drone και τη σημαία στο Καστελόριζο- μια υπόθεση που ερευνούν οι αρχές ασφαλείας- στο Επιτελείο θέλουν τα στελέχη των ακριτικών νησιών από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, να καταγράφουν και να μεταφέρουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Κινήσεις προβοκάτσιας δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα. Απόπειρες προβοκάτσιας έχουν γίνει από την Τουρκία με όπλο και το μεταναστευτικό, από στημένες λέμβους με μετανάστες και την παρουσία ακταιωρών μέχρι και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, με τους Τούρκους να μην δείχνουν καν σεβασμό επιχειρώντας με επικίνδυνες πράξεις το ατύχημα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται πάνω από σαράντα χρόνια από την γείτονα με μοναδικό στόχο να θίξουν την Ελληνική κυριαρχία.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία δεν θα ησυχάσει κι αν το κάνει τώρα, είναι επειδή θέλει και πάλι να δείξει το καλό της πρόσωπο, πριν την έναρξη του διαλόγου.

Γι’ αυτό εκείνο που θέλει το Επιτελείο είναι πάντοτε η αρχική πληροφορία να φτάνει άμεσα στην κεντρική Διοίκηση.

Κατευθυντήριες γραμμές στον Έβρο

Όπως σημειώνεται ακόμη και οι καθημερινές κινήσεις των τουρκικών ψαρόβαρκων, πρέπει ν’ αναφέρονται την ώρα που γίνεται αντιληπτές αυτές οι κινήσεις, μαζί φυσικά με επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πόσοι είναι εκείνοι που επιβαίνουν μέσα σε αυτές και είναι διακριτοί από τα μέσα παρακολούθησης.

Μια απλή πληροφορία σημειώνουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να κάνει τη διαφορά, μια πληροφορία συνηθισμένης κίνησης η οποία όμως μπορεί να μην είναι την ίδια, συνηθισμένη, ώρα…

Οι κατευθύνσεις προς τις μονάδες που επανδρώνουν ακριτικά φυλάκια, παρατηρητήρια είναι πολύ συγκεκριμένες και κινούνται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση της πλήρους επαγρύπνησης, καταγραφής και ενημέρωσης των ανωτέρων.

Και αυτό το θέλει η ηγεσία διότι βλέπει πως εκτός της οδού των navtex και του σεισμογραφικού, η γείτονα αναζητά κι άλλα παρακλάδια της οδού των προκλήσεων, ώστε αυτές να υπάρχουν σαν ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι που αναμένει τις δυο πλευρές να κάτσουν τετ α τετ για τον διερευνητικό διάλογο.

Πηγές εξηγούν ότι η Τουρκία με τον ογκώδη φάκελο των αξιώσεων- τον οποίο ήδη έχει ανοίξει- δεν αποκλείεται να κάνει ένα ακόμη προκλητικό βήμα, μια επιπλέον κίνηση εκβιασμού ή προβοκάτσιας σε κάποιο από τα εκατοντάδες νησιά του Αν. Αιγαίου.

Πολλά είναι τα σχέδια και οι πληροφορίες που αξιοποιούν οι Επιτελείς και σκοπός τους είναι να κλείνουν ένα – ένα τα «μέτωπα» με σχεδιασμό αντιμετώπισης οποιουδήποτε επεισοδίου επιχειρήσει η Τουρκία να ξεκινήσει.

Πηγή: HELLAS JOURNAL