Μεγάλο… καημό έχουν οι Τούρκοι για την πιθανότητα (σ.σ. ίσως πλέον είναι βεβαιότητα) η Ελλάδα να αγοράσει 24 μαχητικά 5ης γενιάς F-35.
Οι Τούρκοι συνειδητοποιούν πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μαχητικού, μετά την ακύρωση της πώλησης στην Τουρκία 100 αμερικανικών F-35.
Αντίθετα η Ελλάδα μετά τα 18 Rafale oδεύει προς την αγορά επιπλέον 20 F-35. Toύρκοι αναλυτές θεωρούν το Dassault Rafale «ένα καλό αεροπλάνο», όμως ξέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποκτήσουν λόγω της σχέσης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν.
Η επόμενη επιλογή που σκέφτονται οι Τούρκοι είναι το Gripen το οποίο όμως όπως λένε είναι «αμφισβητήσιμο το πόσο καλά ταιριάζει στις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας».
Στα υπέρ του η προσιτή τιμή και οι εναλλακτικές λύσης αναφορικά με τον οπλισμό του που όμως δεν είναι ανώτερος σε σύγκριση με τα F-16s που έχει ήδη η Τουρκία ή τα F-15 ή το F-16 Block 70.
Η Άγκυρα έχει ανάγκη από ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο αεροπλάνο με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και αυτό δεν είναι άλλο από το F-35.
Η αγορά των S-400 έχει οδηγήσει την Τουρκία ένα βήμα πριν το καθεστώς των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Σκάνε από το κακό τους οι Τούρκοι
Πλέον οι Τούρκοι διαπιστώνουν (σ.σ. το ήξεραν καλά) πως με την αγορά των 20 F-35 η Ελλάδα αποκτά το πλεονέκτημα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. να προσθέσουμε και τα 18 Rafale) αλλά το βασικό, και αυτό το ξέρει η Άγκυρα, είναι πως η Αθήνα αποκτά την δυνατότητα να εισβάλει με τα F-35 βαθιά μέσα στις αχανείς εκτάσεις της Τουρκίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.
Οι Τούρκοι ξέρουν πως έχουν 6-7 χρόνια καιρό να αντιστρέψουν την κατάσταση και να φτιάξουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ ώστε να μπουν ξανά στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς των 100 F-35.