Οι «ινδιάνοι των αιθέρων»

Αμυντικά

Το μικρότερο υπερόπλο της Αεροπορίας μας

Με μια αναπάντεχη διακρατική συμφωνία την Άνοιξη του 2019 κατέφθασαν στο λιμάνι του Βόλου 70 ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και 1 μεταφορικό ελικόπτερο CH – 47 Chinook.

Η Ελλάδα απέκτησε τους λεγόμενους «ινδιάνους των αιθέρων» από τον αμερικανικό στρατό, δηλαδή 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, πληρώνοντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων), όταν η συνολική αξία των υλικών ήταν  589 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ελικόπτερα αυτά ήταν μια πηγή όασης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  Ήταν ουσιαστικά η πρώτη προσθήκη πολεμικού υλικού μετά από αρκετά χρόνια. Δεν θα  σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα ελικόπτερα απλά θα σας αναφέρω μόνο κάποια σημαντικά πράγματα.

Αποκτήθηκαν για να σταματήσει η καταπόνηση των 28 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ που έφθαναν να κάνουν τα πάντα μέχρι και εναέρια επιτήρηση σε όλο το ελληνοτουρκικό σύνορο.

Έτσι τα ΑΠΑΤΣΙ περιορίστηκαν στον πραγματικό τους ρόλο και σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν. Οι «Ινδιάνοι» ανάλαβαν τον ρόλο της εναέριας επιτήρησης μέρα και νύκτα. Χάρη στα σύγχρονα συστήματα τους είναι το μάτι της Ελλάδας μας στα νησιά της σε κάθε κίνηση των γειτόνων. Στην κρίσιμη στιγμή θα αναλάβουν να πλήξουν τα μικρά τουρκικά σκάφη είτε με πυραύλους είτε με ρουκέτες μέχρι και πυραυλακάτους.

Να προσβάλουν τυχόν τουρκικά προγεφυρώματα σε νησιά και βραχονησίδες από τους Τούρκους βατραχανθρώπους και πεζοναύτες. Ακόμη και σε περίπτωση διείσδυσης των τούρκων στο εσωτερικό των νησιών θα δίνουν το στίγμα τους στις φίλιες δυνάμεις. Ένας άλλος ρόλος είναι να πλήξουν τα πάμπολλα μεταφορικά τουρκικά ελικόπτερα.

Δηλαδή θα συμβάλουν αποφασιστικά στην άμυνα των Ελληνικών νησιών. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των είναι το πολύ μικρό τους μέγεθος  που τους δίνει το πλεονέκτημα να εμφανίζονται από το πουθενά και να στοχοποιούν τον εχθρό.

Τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior ενισχύουν περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού και είναι ικανά να ενεργήσουν σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Μάρκος Λιασίδης