Για τον Χριστό και την Ελλάδα

Πατριδογνωσία

Το ομόαιμον, το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο και το ομότροπον

Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μας κατέλιπον οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην “Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ”.

Αυτά ήταν το λόγια του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ Γ. Γ. Διγενή που καλούσε τους Έλληνες της Κύπρου να συστρατευτούν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το ένδοξο 1955. Έναν αγώνα που θα εκπλήρωνε τον διακαή πόθο ολόκληρου του λαού της Κύπρου, που δεν ήταν άλλος από την απελευθέρωση αλλά και την Ένωση του με την μητέρα Ελλάδα. Ένας πόθος για τον οποίο πολλά παλληκάρια θυσίασαν την ζωή τους, για να πάρει σάρκα και οστά.

Δεν άλλαξε ψυχή…

Τι και αν πέρασαν τόσοι κατακτητές από την μαρτυρική μεγαλόνησο… Τίποτα δεν αλλοτρίωσε την ελληνικότητα αυτού του τόπου. Τρανό παράδειγμα η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας όπως την δίδαξε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Αιώνες σκλαβιάς από Ενετούς, Φράγκους, Άγγλους και Τούρκους… Κανένας δεν κατάφερε να αλλάξει την Ελληνική ψυχή των Κυπρίων και την ταυτότητα τους.

Όπως και σε κάθε αγώνα του Ελληνικού έθνους, οι ήρωές μας επικαλούνταν την δύναμη του Κυρίου για να πολεμήσουν, έτσι και στον αγώνα της ΕΟΚΑ, η πίστη στον Θεό ήταν ακλόνητη.  Η Ορθοδοξία είναι άρρητα συνδεδεμένη με τους αγώνες και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων.

Πάντα μπροστά η Εκκλησία μας

Πολλοί ιερείς και μοναχοί υπερασπίστηκαν τα ιδανικά μας Έδωσαν μάχες για να κρατήσουν με κάθε τρόπο ζωντανή την Ελληνορθόδοξη πίστη. Από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα, ο Ελληνισμός βρίσκεται υπό την σκέπη της Παναγίας μας.

Οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των Κυπρίων μυρίζουν Ελλάδα. Αυτός ο δεσμός κρατιέται ζωντανός και θα παραμείνει όσα χρόνια και αν διαβούν. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα που ρίζωσε στα σπλάχνα αυτού του τόπου εδώ και περισσότερο από 3000 χρόνια!

Το χρεός μας προς την Ελληνική πατρίδα μας

Χρέος μας ως γνήσιοι και αγνοί πατριώτες να διαφυλάξουμε αυτά τα ιδανικά, για τα οποία οι ήρωες μας θυσίασαν την ζωή τους. Χρέος μας να κρατάμε ψηλά το εθνικό φρόνημα και να μαχόμαστε για την διαφύλαξη της ελληνικότητας αυτού του τόπου.

Κανένας δεν μπορεί να μας την στερήσει, γιατί η δύναμη που αντλούμε από όσους έχυσαν τον αίμα τους, για την Ελευθερία αυτού του τόπου αλλά και από τον Θεό υπερνικά τον κάθε εναλλακτικό πεμπτοφαλαγγίτη.

Η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει για πάντα Ελληνική! Το χρωστούμε στους ήρωες μας, στους γονείς μας, σε εμάς και στα παιδιά μας.

Δημήτρης Χατζηαντώνης