Τα δύο επιμέρους προγράμματα του εκσυγχρονισμού των F-16

Αμυντικά

Γιάννης Νικήτας

Κομβικής σημασίας είναι οι εξελίξεις που έρχονται από τη Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το DefenceReview.gr και ο γράφων, η ΠΑ εντάσσει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 δύο ακόμη κρίσιμα προγράμματα με συνολικό κόστος 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ΠΑ προχωρά στην απόκτηση συνολικώς 30 σύγχρονων ατρακτίδιων στόχευσης ΑΝ/ΑΑQ-33 Sniper ATP (Advanced Targeting Pod), κόστους 150 εκατομμυρίων. Η έλευση των ΑΝ/ΑΑQ-33 Sniper ATP θα επιτρέψει στη ΠΑ την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων παρωχημένων αταρκτιδίων Lantirn που αποτελούνται από δύο επιμέρους υποσυστήματα, το ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 καθώς και το ατρακτίδιο στόχευσης AN/AAQ-14.

Παράλληλα, με την προμήθεια των ατρακτίδιων Sniper η ΠΑ εξασφαλίζει ένα προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών συσκευών Link 16 σε πλειάδα συστημάτων τόσο της ΠΑ όσο και των δύο άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενσωμάτωση τερματικών Link 16 σε όσο το δυνατό περισσότερες πλατφόρμες είτε του ΠΝ είτε της ΠΑ είτε του ΕΣ αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή πληροφορίων και διαρκής εικόνα των επιχειρήσεων. Πρωταρχικός στόχος σε πρώτη φάση είναι η τοποθέτηση Link 16 στο σύνολο των Μονάδων του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου.

Η επιχειρησιακή αξία του LANTIRN αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο με την ένταξη του Block 52+ σε υπηρεσία. Οι CFT αύξησαν σημαντικά,σε συνδυασμό με τις θηριώδεις, μη απορριπτόμενες, εξωτερικές δεξαμενές των 600 US Gal (2270 λίτρα!), την ακτίνα του αεροπλάνου που πλέον με τη συνδρομή του LANTIRN μπορεί να πλήξει με ακρίβεια στόχους σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Με φορτίο δύο CFT (450 US Gal -1700 λίτρα έκαστη), δύο εξωτερικών δεξαμενών των 600 US Gal, δύο βομβών Mk.84 των 2000 λιβρών, δύο πυραύλων ΑMRAAM AIM-120 και δύο IRIS-T, το μικρό μαχητικό μεταμορφώνεται σε υποστρατηγική πλατφόρμα κρούσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ουσία όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ για μια ολιστική προσέγγιση στη δικτύωση και τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει κοινή εικόνα της τακτικής κατάστασης σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη δημιουργία υποδομών (κατασκευή υπόστεγου προς εκτέλεση εργασιών). Το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 αξιοποιώντας συστήματα από τα μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο F-16 Viper ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ευελπιστούμε οι παραπάνω ελπιδοφόρες ειδήσεις για τη ΠΑ να αποτελέσουν το έναυσμα για τη γενικότερη ενίσχυση του οπλοστασίου της ΠΑ με νέα όπλα καθώς και τον εμπλουτισμό της ΠΑ με σύγχρονα ατρακτίδια όπως αυτά του ηλεκτρονικού πολέμου. Τέλος, θα επαναλάβουμε τη πάγια θέση της ιστοσελίδας πως κακώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 30 με βάση το CCIP Lite έχει εγκαταληφθεί τη στιγμή που τα αεροσκάφη έχουν ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής έχοντας υποστεί δύο προγράμματα δομικής αναβάθμισης.

Πηγή: defencereview.gr