«Αυτονομούνται» οι Ειδικές Δυνάμεις

Αμυντικά

Συστήνεται η Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου
Στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα υπάγονται οι κομάντος

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη αποφάσισε αλλαγές στο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται η νέα Ειδική Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου, στην οποία θα ενταχθεί η λεγόμενη «ελίτ» των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για τους αμφίβιους καταδρομείς, το ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών, τους καταδρομείς και πεζοναύτες, τα τμήματα υποβρύχιων καταστροφών, το τάγμα εναέριου ανεφοδιασμού και η μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς θεωρείται ότι η νέα διάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων θα είναι πιο αποτελεσματική και ταχύτερη στην ανάπτυξη της, ενώ θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου θα έχει και αεροπορικό βραχίονα με ειδικά ελικόπτερα, Chinook και ένα H-90, τα οποία θα μεταφέρουν τις Ειδικές Δυνάμεις εκεί που πρέπει.

Βασικός στόχος του Επιτελείου με την ίδρυση της ΔΕΠ είναι η επαύξηση της διακλαδικότητας, του πλέον απαραίτητου χαρακτηριστικού στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα-τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν:

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).
Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).
Οι Μοίρες Καταδρομέων.
Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.
Οι πεζοναύτες
Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook).
Τα εναέρια μέσα μάλιστα θα αποτελέσουν ξεχωριστή Μονάδα την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων SOATG(Special Operations Air Task Group).


Τα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση της ΔΕΠ όπως εκτιμά το ΓΕΕΘΑ εκτός από επιχειρησιακά θα είναι και σε ζητήματα οργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων και αυτά εστιάζονται κυρίως στους εξής τομείς:

Ενιαία εκπαίδευση.
Ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού.
Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αποτελεί όραμα αλλά και προσωπικό ‘’στοίχημα’’ του ‘’πρασινοσκούφη’’ Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Από την εποχή που βρισκόταν στο ‘’τιμόνι’’ της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και ως Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ είχε βάλει τα θεμέλια της ίδρυσης ανεξάρτητου Σχηματισμού ο οποίος θα συγκέντρωνε το σύνολο των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πηγή: Newpost.gr