24 Ιουλίου 1974: Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η πτώση της χούντας

Επικαιρότητα Ιστορία

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1974 αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα δίνοντας έτσι ένα τέλος στη χούντα των συνταγματαρχών.

Η ημέρα αυτή είναι ημέρα γιορτής για τον πολιτικό κόσμο της χώρας και για αυτό την τιμούν δεόντως.

Στις 20:00 πραγματοποιείται δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα τιμηθεί η ημέρα αυτή.

Νωρίτερα στις 10 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο Πάρκο Ελευθερίας όπου και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.

ptd
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Στις 11:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με 15 μαθητές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ιστορία της ημέρας

Ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974: τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Τρεις μέρες πριν, στις 21 Ιουλίου και μία μέρα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κηρύχθηκε γενική επιστράτευση στη χώρα.

Η επιστράτευση αυτή ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και έδειξε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ελληνικός στρατός.

Η κυβέρνηση-βιτρίνα που διοικούσε τότε ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες απαιτούνταν σε εκείνη την περίοδο κρίσης.

Η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 14:00 κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 20:00 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ήρθε σε επαφή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μέχρι τότε ζούσε εξόριστος στο Παρίσι και του ζήτηση να επιστρέψει.

Στις 20:00 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Ελλάδα στις 2 το πρωί στις 24ης Ιουλίου.  Στις 4 ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Karamanlis 1974 aeroplano

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό.

Αμέσως ξεκίνησε η δουλειά για πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας.