Συστήματα Iron Dome – Drone Dome από το Ισραήλ

Αμυντικά

Μια ακόμη κίνηση ενίσχυσης που αλλάζει τις ισορροπίες στα Ελληνοτουρκικά από την Ελλάδα.

Στην λύση του ισραηλινού Iron Dome φαίνεται πως καταλήγει η Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απέναντι στην Τουρκία.

Η ενίσχυση της χώρας μας το τελευταίο χρονικό διάστημα και στον αέρα αλλά και στην θάλασσα έχει ανατρέψει για τα καλά τις ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά και έχει μεταφέρει την πίεση στο στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες έχει φανεί η αμηχανία που έχει προκληθεί στην Άγκυρα από την απόκτηση του συστήματος Iron Dome για λογαριασμό της Ελλάδας, με τους Τούρκους να λένε ξεκάθαρα πως το φοβούνται.

Το σύστημα Iron Dome – Drone Dome από το Ισραήλ αποτελεί την λύση απέναντι στα τουρκικά UAV μη επανδρωμένα drone Bayraktar, που εδώ και καιρό προχωρούν σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Μάνος Χαραλαμπάκης, η Ελλάδα βρήκε την δική της απάντηση με την απόκτηση ενός αντιπυραυλικού και ενός anti-drone που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAVs.

Η Ελλάδα «παίρνει» από το Ισραήλ συστήματα Iron Dome - Drone Dome και θωρακίζεται απο την Τουρκία

Πιο συγκεκριμένα, δύο από τα συστήματα που εξετάζονται από τους επιτελείς είναι ισραηλινής προέλευσης, ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) και ο «Θόλος των Drones» (Drone Dome), προέρχονται από την ίδια εταιρεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες από το ίδιο ρεπορτάζ, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του προκειμένου να γίνουν οι παρουσιάσεις των συγκεκριμένων συστημάτων και να επισπευσθούν οι διαδικασίες απόκτησης τους.

Tα δύο αυτά συστήματα θα έχουν την δυνατότητα να εξουδετερώσουν ακόμα και σμήνη από τουρκικά drones με το Drone Dome να αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα αντίμετρων στα drones.

Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα χάρη στα 360 μοιρών ραντάρ του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα ενώ ο «Θόλος» μπορεί να «τζαμάρει» τα εχθρικά drones, δηλαδή να τα «τυφλώνει», να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς θέτοντας εκτός μάχης.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως μπορεί να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο στόχος είναι η θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση πέντε τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τέλος, ένα ακόμη σύστημα που εξετάζεται είναι ο «Σιδερένιος Θόλος», ο οποίος ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει όχι μόνο drones αλλά και πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες ενώ έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νησιά καθώς και να ενισχύσει την ελληνική άμυνα χρησιμοποιούμενο συνδυαστικά με ταPatriot, S-300, TOR M1.