Η αξία και η δύναμη της Παράδοσης

Πολιτισμός

Η παράδοση είναι μια διαδικασία, μια μεταβίβαση με την οποία μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη ήθη, έθιμα, γνώσεις ή δοξασίες και έτσι διαιωνίζονται.

Οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος, που έδωσαν και διαμόρφωσαν τα διακριτικά στοιχεία του λαού μας, αποτελούν την Ελληνική παράδοση.

Οι αξίες αυτές εξακολουθούν και σήμερα να αρδεύουν τον πολιτιστικό μας χώρο και να προσθέτουν στο παρόν στοιχεία από τις εθνικές μας ρίζες.

Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές όσα δημιούργησαν οι πρόγονοί μας. Η παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον.

Μονάχα οι Ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας μπορούν να μας σώσουν απ’ τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης όπως τον ζούμε σήμερα και απ’ τον ήδη διενεργούμενο, πνευματικό θάνατο.

Εξάλλου η Παράδοση, διδάσκει μόνον αντίσταση! Κι όσο (εμ)μένουμε σ’ αυτήν, όσο την μελετούμε, τόσο γινόμαστε κοινωνοί Θείων διδαγμάτων, ουρανίων εμπνεύσεων, υψηλών ανατάσεων, μεγάλων οραμάτων, που μας δίνουν δύναμη ανυπέρβλητη να αντιπαρέλθουμε όλους τους κινδύνους, να κατανικήσουμε και να υπερβούμε όλα τα εμπόδια.

Να, λοιπόν, γιατί η Παράδοση είναι η ψυχή της ψυχής μας, είναι η ζωή μας, η απαντοχή μας, ο πλούτος μας, ο θησαυρός μας, το μυστικό της εκτόξευσής μας στα ύψη.

Και για όλ’ αυτά είναι το ίδιο μας το μέλλον.