Διακήρυξη Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α 1955-59

Πατριδογνωσία

Για την Εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Με το βλέμμα στραμμένο προς τον ουρανό, αναζητώντας την ευλογία του Πανάγαθου Θεού, με το νουν και την καρδιά μας να αναζητά διεξόδους μέσα στην δίνη που

διέρχεται η ανθρωπότητα η οποία ξέφυγε από τις ηθικές αξίες, τις πανανθρώπινες αρχές και τους νόμους του Θεού, η ακατάλυτη μνήμη μάς μεταφέρει και ζωντανεύει σήμερα το μεγαλείο της 1ης Απριλίου 1955, την εθνική επέτειο στην ιστορία του πολύπαθου νησιού μας.

Ο λαός μας, υπό τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τη στρατιωτική ηγεσία του θρυλικού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, σύσσωμος, αψηφώντας τους κινδύνους, νικώντας τον θάνατο, υπερέβαλε εαυτόν και έγραψε το έπος του 1955-1959.

Μη δυνάμενοι, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα, να προσκυνήσουμε τα Φυλακισμένα Μνήματα και να γονατίσουμε στους Τάφους των ηρωομαρτύρων μας, νοερά υποκλινόμαστε στον Μαχαιρά, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, στο Δίκωμο, στο Κούρδαλι και αλλού. Ατενίζουμε τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο με την λαχτάρα του γυρισμού και της Λευτεριάς.

Μνημονεύουμε και τιμούμε την αδούλωτη γενιά του ’55-59. Την στρατιά των Αγωνιστών, επωνύμους και ανωωνύμους, επιφανείς και αφανείς. Αυτούς που έπεσαν στην μάχη, ανέβηκαν στην αγχόνη, ξεψύχησαν στα φρικτά βασανιστήρια. Όλους όσοι μπήκαν στις φυλακές και στα κρατητήρια. Αυτούς που έζησαν στα κρησφύγετα, στα βουνά και στους κάμπους κατατρεγμένοι υπό αντίξοες συνθήκες.

Υποκλινόμαστε και μνημονεύουμε. Μνημονεύουμε και τιμούμε τις αδούλωτες μάνες που σήκωσαν τον σταυρό τους και άντεξαν τον πόνο τους με λεβεντιά και αξιοπρέπεια.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Η 1η Απριλίου 1955, η μέρα που σήμανε την εξέγερση των Ελλήνων της Κύπρου ενάντια στην αγγλική κατοχή, αποτελεί την πιο γενναία υπέρβαση ήθους και αρετής και κοσμεί την ιστορία του νησιού μας ως η κορυφαία απόφαση αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Ήταν η πιο γενναία πορεία του λαού μας, προς τον υπέροχο κόσμο των ωραίων ιδανικών και αξιών της ζωής.

Είναι κοσμοϊστορικό γεγονός και αποτελεί πηγή εθνικής ενδυνάμωσης, πηγή έμπνευσης και εθνικής αγωγής.

Αδούλωτοι Έλληνες, ψηλά τη σημαία. Μπορεί να είμαστε παροπλισμένοι και υπό την πίεση των γεγονότων να βρισκόμαστε σε αδυναμία. Η μπόρα θα περάσει…

Χαιρετούμε την ομοψυχία με την οποία ηγεσία και λαός αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας.

Με αυτή την ομοψυχία επιτελέσαμε το καθήκον μας στον τετράχρονο Αγώνα για απελευθέρωση και γράψαμε το έπος του 1955-59.

Μ’ αυτή την ομοψυχία θα πορευτούμε για να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες προκλήσεις και αξιώσεις της Τουρκίας.

Πάγια θέση των Αγωνιστών για λύση του Κυπριακού είναι:

1. Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής.

2. Να φύγουν όλοι οι Έποικοι που έχουν αλλοιώσει την αναλογία του πληθυσμού.

3. Να καταργηθούν οι εγγυήσεις.

Δεν προσφέρουμε γην και ύδωρ σε κανένα και δεν μας φοβίζουν οι παλληκαρισμοί

των Τούρκων.

Η Κύπρος ανήκει στον λαό της και ο λαός της έχει το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά ελεύθερα και ευτυχισμένα.

Ζ Η Τ Ω  Η  Π Ρ Ω Τ Η  Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Υ 1955