Αγιορείτικη γαριδόσουπα

Γευσιγνωσία

Καλό είναι να μην αφήσουμε τις γαρίδες να βράσουν περισσότερο από 3 λεπτά γιατί θα σφίξουν.

Προετοιμασία 15’

Μαγείρεμα 30’

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 κιλό φρέσκες γαρίδες μετρίου μεγέθους

3 ποτήρια νερό

3 καρότα

2 πατάτες

1 ξερό κρεμμύδι

10 κλωνάρια μαϊντανό

5 κλωναράκια άνηθο

1 σκελίδα σκόρδο

1 ντομάτα, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια

100 γρ. κριθαράκι

100 γρ. ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Αφαιρούμε από τις γαρίδες το αντεράκι που είναι στη ράχη τους με μία οδοντογλυφίδα και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 3 λεπτά.

Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Οταν κρυώσουν, τις καθαρίζουμε από το κέλυφος και τα κεφάλια και τις αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια (εκτός από τον άνηθο) και τα βράζουμε στον ζωμό από τις γαρίδες για 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κατόπιν τα πολτοποιούμε σε δόσεις στο μπλέντερ.

Ξαναρίχνουμε τον ζωμό με τα λαχανικά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κριθαράκι και το ελαιόλαδο και βράζουμε μέχρι να γίνει το κριθαράκι (15 λεπτά περίπου).

Τέλος, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τον χυμό λεμονιού.