«Διαίρει και βασίλευε»

Γλώσσα

Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις

Πώς βγήκε η φράση «Διαίρει και βασίλευε»
(λατινικό divide et impera, divide ut regnes).

Η φράση είναι ένα πολιτικό δόγμα που διατύπωσε ο Ιταλός συγγραφέας Νικόλαος Μακιαβέλι στο έργο του «Ο ηγεμόνας». Ο Μακιαβέλι ανήκει στην εποχή της Αναγέννησης, ήταν σπουδαίος διπλωμάτης κα πολιτικός και είχε διχάσει την κοινή γνώμη της εποχής του με τις απολυταρχικές και αντιφιλελεύθερες απόψεις και θέσεις του.

Ο όρος «μακιαβελισμός» σημαίνει την πολιτική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της δύναμης και της ευημερίας του κράτους πρέπει να επιδιώκεται με κάθε μέσο, χωρίς να υπολογίζεται κανένας φραγμός ή εμπόδιο.

Η τακτική των μεγάλων δυνάμεων

Τη φράση εφάρμοσαν κατά καιρούς όλες οι μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να μειώσουν ή να εξασθενήσουν τους επίφοβους αντιπάλους τους.

Ενσπείροντας τη διχόνοια και τη διαίρεση ανάμεσα σε υποταγμένους ή προς υποταγή λαούς, πραγματοποίησαν τα καταχθόνια σχέδια τους και επέβαλαν την κυριαρχία τους για αγώνες.

Σήμερα, εφαρμόζοντας παρόμοια πολιτική και καταπατώντας κάθε αρχή δικαίου, βασιλεύουν ελέγχοντας λαούς ασθενέστερους οικονομικά και στρατιωτικά.

Αυτή την πολιτική – τακτική εφάρμοσε η Αγγλία με πολύ ύπουλο και μεθοδικό τρόπο και στην υπόθεση της Κύπρου μας, κάνοντας τεράστια ζημιά στον αγώνα του λαού μας για Αυτοδιάθεση – Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα.

Ο Λεξιγράφος