Για την προδημοτική εκπαίδευση

Παιδεία

Ο σοφός διδάσκαλος του Ελληνισμού και της Παιδείας Χρήστος Τσολάκης, είχε τονίσει προ καιρού πως αν θέλουμε φωτεινή και πραγματική αλλαγή προς το Καλό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα προνήπια. Από τα νηπιαγωγεία.

Σε ένα τόπο όπου η Προδημοτική Εκπαίδευση άργησε πολύ να γίνει δημόσια έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στην δωρεάν νηπιακή εκπαίδευση από τα τρία έτη.

Για δεκαετίες μια ουσιαστικά αντιλαϊκή ελίτ πολέμησε εναντίον της θεσμοθέτησης. Η ίδια ελίτ δεν συζητά ακόμα και τώρα που οι συνθήκες φτωχοποίησης επιβάλλουν την φροντίδα των νηπίων από τα τρία έτη ένα τέτοιο μέτρο. Ζει στις ψευδαισθήσεις του μικρόκοσμου της εύπορης μερίδος της πρωτευούσης.

Αγνοεί τις λαϊκές γειτονιές και τις αντικειμενικές δυσκολίες χιλιάδων οικογενειών. Για ακόμη μια φορά αδυνατούν να κατανοήσουν να βιώσουν την πραγματικότητα της ζωής των απλών λαϊκών στρωμάτων που ποτέ δεν ενετάχθησαν στην αεριτζίδική οικονομία του εύκολού πλουτισμού…

Από δεκαετιών ιδιαίτερα σε κείμενα του 1999, επιμέναμε στην σωστική αυτή κοινωνική πρωτοπορία. Δυστυχώς η φωτισμένη απόφαση των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας δεν γνώρισε την οραματική εμβάθυνση που χρειαζόταν στα χρόνια που ακολούθησαν…

Γιάννης Πεγειώτης