Κρήτη: Τόπος «μαγικός», όμορφος, µε αδούλωτη ψυχή

Πατριδογνωσία

Είναι ξακουστή η  κρητική λεβεντιά, η ντοµπροσύνη, η ευθύτητα και η φιλοξενία των Κρητικών

Οι Κρητικοί αναγκάστηκαν να πολεµούν για την ελευθερία τους σχεδόν σε όλη τη µακραίωνη ιστορία τους. Ανυπότακτες ψυχές, γενναίοι πολεµιστές και ανεξάρτητοι από τη φύση τους, κατόρθωσαν, παρά τις αντιξοότητες, να γίνουν σύµβολο της ελευθερίας και να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη µακραίωνη, σπουδαία, παράδοσή τους.

Νησί με αληθινή, γενναία ψυχή

Μόλις πατήσεις τα άγια χώματα της Κρήτης, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτός ο τόπος έχει αληθινή ψυχή, που σε μαγεύει και σε ελκύει. Μια ατίθαση ψυχή που πηγάζει από την όµορφη φύση, την αγνότητα των ανθρώπων της, τη µακραίωνη, πολυτάραχη ιστορία, αλλά, κατά κύριο λόγο, από τους αυθόρµητους ανθρώπους της που ανά πάσα στιγµή είναι έτοιµοι να σε καλοδεχτούν στο σπίτι τους και να σε φιλέψουν σαν να είσαι στην οικογένεια.

Ελεύθερα πνεύματα

Τα δεκάδες πανέμορφα χωριά της Κρήτης μας ακολουθούν το δικό τους τρόπο ζωής διαφυλάσσοντας την παράδοση, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιµα τους. Οι Κρητικοί είναι άνθρωποι  περήφανοι για την καταγωγή τους, ελεύθερα πνεύματα, αυθόρμητοι, φιλόξενοι και φιλικοί, πάντα πρόθυµοι να σε βοηθήσουν και να σε κεράσουν µια τσικουδιά κι ένα ποτήρι από τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά.

Θεµατοφύλακες της παράδοσης

Οι Κρητικοί είναι πραγµατικά αξιοθαύµαστοι. Σε πείσµα των αντιξοοτήτων πενήντα αιώνων, έµαθαν να διατηρούν αναλλοίωτα τα τοπικά χαρακτηριστικά και την καθαρή γλώσσα τους: ανδρεία ανάµεικτη µε λεβεντιά, ευφυΐα ζωηρή, φλογερή φαντασία, γλώσσα γεµάτη εικόνες, αυθόρµητη και ανεπιτήδευτη, αγάπη για κάθε µορφής περιπέτεια, ακατανίκητη ορµή ελευθερίας… Νησί πανέμορφο, εύκαρπη γη, που έχει γεννήσει και συνεχίζει να γεννά τους πιο άξιους ανθρώπους στις επιστήµες, στα γράµµατα, στις τέχνες.

Τόσο περισσότερο σε μαγνητίζει

Είναι σε όλο τον κόσμο ξακουστή η  κρητική λεβεντιά, η ντοµπροσύνη, η ευθύτητα και η φιλοξενία των Κρητικών. Την περηφάνια, την ιδιομορφία, αλλά και την ανθεκτικότητα στο χρόνο αυτού του τόσο ζωντανού και ιδιαίτερου νησιού της Ελλάδας μας. Όσο περισσότερο βρίσκεσαι σε αυτόν τον τόπο, τόσο περισσότερο σε μαγνητίζει και θέλει να σε κρατήσει κοντά του.