Ο Έλληνας ως πρότυπο ανθρώπου

Αρθρογραφία Εθνικά

Ο Έλληνας έχει ελαττώµατα (µερικά σοβαρά), αλλά έχει και µια σωρεία προτερηµάτων και αρετών. Μάλιστα τα δεύτερα είναι πολύ περισσότερα από τα πρώτα. Έχει προτερήµατα που σπανίζουν σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μπορούσε να ήταν πρότυπο

Έχει ανθρωπιά, αγάπη, αυτοθυσία, ηρωισµό, φιλότιµο. Τί άλλο να ζητήσεις από τον άνθρωπο; Με τέτοιες αρετές, που οι ξένοι τις ζηλεύουν, µπορούσε ο Έλληνας, εάν ξεπέρναγε κάποια ελαττώµατα βασικά, να προοδεύσει τόσο πολύ και γρήγορα, ώστε να είναι πρότυπο ανθρώπου.

Να απαλλαγούμε από κακές συνήθειες

Είναι αλήθεια ότι 400 χρόνια σκλαβιάς ανάγκασαν τον Έλληνα στην προσπάθεια να επιβιώσει, να αποκτήσει κάποιες κακές συνήθειες, που τότε εδικαιολογούντο τώρα όχι. Πρέπει ν’ απαλλαγεί και από αυτές, (πονηριά, ρουσφέτι, κλπ.), αλλά ν’ απαλλαγεί και από ελαττώµατα που διατηρεί απ’ την αρχαιότητα ακόµα.

Μπορεί να κάνει θαύματα

Ο Έλληνας µπορεί να κάνει άλµατα και θαύµατα. Το έχει αποδείξει στην ιστορία. Τώρα είναι ιδανικές οι συνθήκες. Κρίµα ένα τόσο µεγαλειώδες πλάσµα να ταλαιπωρείται από µικρότητες που δεν είναι δύσκολο να ξεπεράσει. Αυτά τα ελαττώµατα του ρίχνουν το ηθικό, χάνει την αυτοπεποίθησή του και µιλά άσχηµα µερικές φορές για την καταγωγή του!

Να μην χάσουμε την ευκαιρία

Είναι κρίµα τώρα, που υπερνικήσαµε τόσα εµπόδια, που κάποτε φαινόταν αξεπέραστοι, ν’ αφήσουµε την ευκαιρία ν’ αλλάξουµε οριστικά. Ο κάθε Έλληνας γνωρίζοντας τα ελαττώµατα της φυλής μας, ας απαλλαγεί από αυτά σε ατοµική βάση, έτσι όλος ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί.

Να τους δείξουμε πάλι τον δρόμο

Είναι τόσα πολλά και µεγάλα τα πλεονεκτήµατά µας και οι αρετές µας, που είναι άδικο να αµαυρώνονται από τα ελαττώµατά µας. Μπορούµε να γίνουµε οι καλύτεροι. Μπορούµε να δείξουµε πάλι το δρόµο στους λαούς που βαλτώνουν κι’ αυτοί στα δικά τους αδιέξοδα.

Βασίλης Χολέβας
Νοµικός – Παιδαγωγός
Θεσσαλονίκη