Μια άγνωστη πτυχή της Επιχείρησης «ΝΙΚΗ»

Εθνικά Πατριδογνωσία

Πώς έφθασαν τα βαρέα όπλα της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο το «πικρό» καλοκαίρι του 1974

Μάθετε πως ο Ηρωικός Επισμηναγός Πετρουλάκης παράκουσε τις διαταγές του ΓΕΑ και έσωσε τους Καταδρομείς και το αεροδρόμιο Λευκωσίας! Μια άγνωστη πτυχή της Επιχείρησης ΝΙΚΗ!

Νύχτα στη Σούδα έχουν απογειωθεί για την Κύπρο 14 αεροσκάφη. Το 15πεμτο Αεροσκάφος μπαίνει στο διάδρομο απογειώσεων, έτοιμο για απογείωση, ώρα 00:01.

Υπήρχε σαφής εντολή του ΓΕΑ όσα αεροσκάφη είναι να απογειωθούν μετά τα μεσάνυχτα, να μην το κάνουν γιατί δεν θα υπήρχε ο προβλεπόμενος χρόνος επιστροφής!

Ο Χειριστής του 15πεμπτου αεροσκάφους τυπικός,  ρωτάει μέσω ασυρμάτου το πύργο ελέγχου αν θα απογειωθεί ή όχι. Μετά από παρέλευση… 4  λεπτών ο πύργος δίνει εντολή να μην απογειωθούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Υπακούει  ο 15πέμπτος και ο 16έκτος…

Ο ήρωας πιλότος

Εκείνη τη στιγμή ο ηρωικός Χειριστής του 17έβδομου αεροσκάφους κλείνει τον ασύρματο, τραβάει πίσω τον μοχλό των καυσίμων, ορμάει στον χωματόδρομο και μπαίνει μπροστά από τα προπορευόμενα αεροσκάφη!

Ο Πιλότος απογειώνεται και έσωσε την μονάδα των καταδρομών της Κύπρου μετέφερε μόνο τα βαρέα όπλα της Μονάδος που τα είχε φορτώσει αυτός και το πλήρωμα του όταν του το ζήτησε ο διοικητής Παπαμελετίου, κόντρα στις διαταγές να μην πάρουν βαρέα όπλα!

Έσωσε τη μονάδα των καταδρομών

Αυτά τα όπλα ήταν εκείνα που έσωσαν την μονάδα και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας! Είχε όλα τα πολυβόλα, τα αντιαρματικά τα πυρομαχικά τους τα ΠΑΟ και τα τυφέκια των Ελεύθερων σκοπευτών.

Αν ο Επισμηναγός – τότε – Ευάγγελος Πετρουλάκης, δεν είχε επιμείνει έντονα στο να απογειωθεί, παρά την εντολή που πήραν πέντε συνολικά Νoratlas να σβήσουν τους κινητήρες τους καθώς δεν είχαν προλάβει να φύγουν από τη Σούδα πριν τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, τότε η τύχη της Λευκωσίας και της Κύπρου θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Κι αυτό γιατί το ΝΙΚΗ -17 μετέφερε τα βαρέα όπλα (και όχι απλώς τα … πυρομαχικά ) της Μοίρας των Καταδρομέων, τα οποία μάλιστα κατά την διάρκεια του Αττίλα 2, τον Αύγουστο του 1974, χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της επίθεσης με άρματα μάχης, που έκαναν οι Τούρκοι προς την Λευκωσία.

Το πολύτιμο φορτίο μάλιστα, το ξεφόρτωσαν μόνοι τους οι αεροπόροι, πριν απογειωθούν και πάλι από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα!

Όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα είχε γίνει, αν το πολύτιμο αυτό φορτίο (τα αντιαρματικά και τα βλήματα τους) δεν είχε φτάσει στην Κύπρο.

Για την Ιστορία εκείνοι οι Πιλότοι που δεν βρήκαν δήθεν την Κύπρο και γύρισαν πίσω (!) έγιναν Αρχηγοί της Αεροπορίας  και ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ , ενώ οι πραγματικοί ήρωες δεν έφτασαν ούτε στο ΑΤΑ… Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Χρειάστηκε να περάσουν 42 ολόκληρα χρόνια όταν επιτέλους την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, στο χωριό Άγιος Βασίλειος, στον ομώνυμο Δήμου του Ρεθύμνου, έγινε τιμητική εκδήλωση για τον κρητικό Αεροπόρο Ευάγγελο Πετρουλάκη, Πτέραρχο ε.α. ο οποίος βραβεύτηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο ΠΝ Αποστολάκη Ευάγγελο.

Βετεράνος

Πηγή: veteranos.gr