Στην Ελλάδα μας ένα από τα πιο τυπικά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ. Ποιος δεν το έχει δοκιμάσει μαζί με ένα ωραίο κομμάτι φέτας;
Ο συνδυασμός των λαχανικών με το ελαιόλαδο και την ντομάτα δεν είναι μόνο εύπεπτος, είναι και πολύ θρεπτικός. Οι πολυφαινόλες από το ελαιόλαδο, το λυκοπένιο από τις ντομάτες και οι φυτικές ίνες μαζί με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά είναι το καλύτερο δώρο που μας κάνει η φύση και εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι γιατί όλα αυτά τα υλικά τα έχουμε σε αφθονία, και ειδικά τώρα το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας. Και όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά αποκτούν πολλαπλάσια δύναμη και αποτελεσματικότητα όταν συνδυάζονται.
Υλικά συνταγής
- μελιτζάνες: 500 γρ., καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- πατάτες: 500 γρ., καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- κολοκυθάκια: 500 γρ., καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- κρεμμύδια: 2 κομμένα σε ροδέλες
- ώριμες ντομάτες: 6 μεγάλες, τριμμένες
- μαϊντανός: άφθονος, ψιλοκομμένος
- σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
- ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- νερό: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
- ζάχαρη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση συνταγής
- Αφήνετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, αφού τις αλατίσετε για να ξεπικρίσουν. Τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε καλά. Ζεσταίνετε μια ποσότητα ελαιόλαδου σε φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά με την εξής σειρά: πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και τέλος τις μελιτζάνες. Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα.
- Ανακατεύετε σε μπολ τις ντομάτες με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι. Στρώνετε σε ταψί τα σοταρισμένα λαχανικά και τα περιχύνετε με το μείγμα της ντομάτας.
- Τα σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα. Αφαιρείτε το χαρτί, ανακατεύετε προσεκτικά τα λαχανικά και συνεχίζετε για λίγο το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε το μπριάμ χλιαρό και το συνοδεύετε με φέτα (προαιρετικά).