«Παραμένει η απειλή εισβολής»
Την επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο, την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, καθώς και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπως το παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στόχος είναι φυσικά να αποτραπεί η προσπάθεια της Τουρκίας να πετύχει την εισβολή μεταναστών (οι περισσότεροι λαθρομετανάστες) στην ελληνική πλευρά, όπως έγινε και πριν από λίγους μήνες όταν κι επικράτησε ένταση στον Έβρο.
Το οχυρωματικό έργο θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές. «Απειλή υπάρχει και σήμερα», σημείωσε ο Υπουργός.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2020, αστυνομία και στρατός απέτρεψαν την απόπειρα εισβολής 61.508. ατόμων προς την Ελλάδα.
Χρυσοχοΐδης: Επιβεβλημένη η κατασκευή νέου φράχτη
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το οχυρωματικό έργο στον Έβρο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος, σημειώνοντας μάλιστα ότι: «Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου».
Τα χαρακτηριστικά του νέου μεταλλικού φράχτη στον Έβρο
Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα) . Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός 8 μηνών ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια ευρώ.
Αποκατάσταση των ζημιών στον υφιστάμενο φράχτη
«Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.», πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επεκτείνεται και η ηλεκτρονική επιτήρηση των χερσαίων συνόρων
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι η χώρα μας επεκτείνει το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.
«Από παρατηρήσεις που γίνονται από ΕΛΑΣ και Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα.
Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο, για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί και ο αριθμός των στελεχών της Frontex στην περιοχή του Έβρου.