Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μποϊκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα τίθεται σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Το Ριάντ επέβαλε πέρυσι ανεπίσημα μποϊκοτάζ σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων.
Έκτοτε οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της χώρας τους και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμιά τους. Η είσοδος των φορτηγών στη χώρα επετράπη μόνο μετά από παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.
Το 2017, όταν ένα μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έκοψε δεσμούς με το γειτονικό Κατάρ, κυρίως για την υποστήριξή του στην Αδελφότητα, η Άγκυρα υποστήριξε τη Ντόχα οικονομικά και στρατιωτικά. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά από μια πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών λόγω της δολοφονίας του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σαουδαραβικές επιχειρηματικές ομάδες, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ριάντ, να ζητήσουν πλήρες μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ασκούν πίεση στις τοπικές επιχειρήσεις να μην κάνουν εμπόριο με την Τουρκία και τις βιομηχανίες της. Η τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι η Σαουδική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με μεμονωμένες επιχειρήσεις και τους διέταξε να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες ή να μην αγοράσουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε οποιαδήποτε εταιρεία αγνοεί την εντολή.
Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν ορίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή τοποθεσία λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας που έχει ως στόχο Σαουδάραβες πολίτες, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει εκδώσει και η σαουδαραβική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Ο αριθμός των Σαουδαράβων τουριστών που επισκέφτηκαν την Τουρκία μειώθηκε 17% πέρυσι.