Μέχρι 65 επιθετικά ελικόπτερα

Αμυντικά

Ο άγνωστος όρος στον εξοπλισμό της Ελλάδας για τα μέχρι 65 επιθετικά ελικόπτερα μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 28 επιθετικά ελικόπτερα όμως στη βάση διεθνούς συνθήκης CFE μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για τα όρια (οροφή) στα επιθετικά ελικόπτερα που μπορεί να έχει η Ελλάδα δεν δύναται να ξεπερνά τα 65.

Στο παρελθόν η Τουρκία είχε προσπαθήσει να θέσει θέμα παραβίασης από μέρους της Ελλάδας διεθνούς συνθήκης CFE, όμως τα στοιχεία δεν την επιβεβαίωσαν.

Η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει έως 65 επιθετικά ελικόπτερα και η Τουρκία 103.

Η Αθήνα μπορεί να αποσύρει κάποια από τα OH-58D Kiowa προς όφελος των Apache ή ακόμα και κάποια παλιά Apache να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με πιο καινούργια.

Το γεγονός ότι η Τουρκία παρακολουθεί με το… μεγαθυντικό φακό την συνθήκη CFE για τον αριθμό των επιθετικών ελικοπτέρων της Ελλάδας, δείχνει πόσο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο για την ίδια, αλλά και τον πολλαπλασιαστή ισχύος που προσφέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τους Τούρκους οι ΗΠΑ στοχεύουν να δώσουν δωρεάν στην Ελλάδα εννιά ελικόπτερα Apache, πενήντα επιθετικά ελικόπτερα OH-58D, τριακόσια πενήντα θωρακισμένα M-2A2 μεταφοράς προσωπικού, εξήντα ρουκετοβόλα MLRS και 120 M109A5 Howitzer αυτοκινούμενα πυροβόλα.