Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Αγία Σοφία παραμένει να αντανακλά τη σοφία και το μήνυμα του Θεού»

Ορθοδοξία

Μίλησε για την πανδημία, την Αγία Σοφία, την οικολογία και άλλα

«Η Αγία Σοφία σε κάθε εποχή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αντανακλά τη σοφία με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, την απόλυτη αρμονία και ισορροπία του», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος όταν ρωτήθηκε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε συνέντευξή του στη σχολική εφημερίδα Εκτός Ύλης του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος και την μαθήτρια Σταυρούλα Νταουτά, Γ’ ΟΙΚ..

Ο Παναγιότατος εξέφρασε το συναίσθημα ότι, όπως και τον 15ο αιώνα που η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί, έτσι και τώρα δεν παύει να εκφράζει τη χριστιανοσύνη, αλλά και να «αποτελεί και το πλέον αντιπροσωπευτικό θρησκευτικό οικοδόμημα μίας ολόκληρης εποχής, ενός μοναδικού υπερχιλιόχρονου πολιτισμού, του βυζαντινού». Έτσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κρίνει ότι κάθε αλλαγή που αφήνει ανέγγιχτο το μήνυμα του μνημείου, δεν το αλλάζει στην ουσία του.

Πέραν της κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ο ίδιος τόνισε στη συνέντευξη του, το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί ο καθένας αυτό που του κάνει να αισθάνεται πλήρης, το οποίο για αυτόν ήταν πάντα η Εκκλησία.

«Ο αγώνας και η αγωνία μου, η μέριμνα μου και η καθημερινή διακονία μου είναι να δίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας την μαρτυρία του στον κόσμο για την πνευματική ενίσχυση του λαού του Θεού, σε μία εποχή πολλαπλών δοκιμασιών, αλλά και για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, λαών και πολιτισμών, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη», τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο «Πράσινος Πατριάχης»

Ο Παναγιότατος Οικομενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος έχει τον τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη», αφού έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ο ίδιο θεωρεί ότι το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη είναι ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα.

«Ο πλανήτης μας είναι το κοινό μας σπίτι. Για ό,τι κάνουμε σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα πληρώσουμε βαρύτατο τίμημα. Η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο των παγετώνων στους Πόλους, η αποψίλωση των δασών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όλο και πιο συχνά βιώνουμε, δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης ασεβούς παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, μέρος του οποίου είναι και ο Άνθρωπος», τονίζει.

Για το ζήτημα του περιβάλλοντος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μένει μόνο στα λόγια, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες έναν μεγάλο αγώνα για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο κορονοϊός

Η στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη απέναντι στην πανδημία ήταν από την αρχή ξεκάθαρη και αυτή ήταν το να ακολουθούμε αυτά που μελετούσε και συμβούλευε η επιστήμη. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

«Η θρησκεία δεν αμφισβητεί την επιστήμη, η πρόοδος και προσφορά της οποίας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης διάνοιας, πολύτιμου δώρου του Θεού προς τον άνθρωπο. Η επιστήμη, όπως είπαμε πρόσφατα, όταν ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δώρο του ουρανού», τόνισε.

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ειπώθηκαν ιδιαιτέρα προσβλητικοί λόγοι σε βάρος της Εκκλησίας και των Μυστηρίων της, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και θρησκευτικοί λειτουργοί και απλοί πιστοί, αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού, που απαξίωσαν ή και δαιμονοποίησαν τις προσπάθειες των επιστημόνων, υιοθετώντας θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Ο ίδιος, τέλος , δήλωσε ότι πριν λίγες μέρες έκανε, χωρίς ενστάσεις το εμβόλιο του κορονοΪού.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πόσο πολύ επιθυμεί να υποδεχτεί και πάλι νεαρά παιδία που θα επισκεφθούν το Φανάρι, καθώς οι επισκέψεις έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμβολιάζεται κατά του κορονοϊού (COVID-19), στη δημόσια πανεπιστημιακή κλινική ÇAPA της Κωνσταντινούπολης, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ


Ένα μήνυμα για το κλείσιμο


«Παιδιά μου, μη φοβάστε, μη φοβηθείτε ποτέ στη ζωή σας, όσες δυσκολίες και αν εμφανιστούν. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Προβλήματα και δοκιμασίες πάντοτε υπήρξαν. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη ύπαρξης. Όσα ζούμε είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων. Δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν. Στηριχθείτε στον Θεό και μην ξεχνάτε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο», είπε κλείνοντας.

Η συνέντευξη δόθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2021 και υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Β. Φιλίππου.