Το Άγιον Όρος τιμά τον ιδρυτή του Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη

Ορθοδοξία

Του Γιώργου Θεοχάρη

Το Άγιον Όρος εορτάζει σήμερα τον ιδρυτή της πρώτης μεγάλης κοινοβιακής Μονής σε αυτό όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ο οποίος έκτισε την Μονή Μεγίστης Λαύρας, στην οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες μοναχών.

Έτσι έγινε κατά κάποιο τρόπο ο κτίτορας όλου του Αγίου Όρους, αν και μοναχοί και μοναστήρια υπήρχαν σε αυτό και αρκετά πριν τον άγιο Αθανάσιο.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των μοναχών, ο άγιος αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες κατασκευές και να εισαγάγει διάφορα πράγματα, που από μερίδα των ασκητών που ζούσαν τότε στο Άγιον Όρος θεωρήθηκαν επικίνδυνες καινοτομίες, και για αυτό έφτασαν και μέχρι τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, με επικεφαλής τον άλλο μεγάλο άγιο της εποχής, όσιο Παύλο Ξηροποταμινό.

Ο αυτοκράτορας όμως, όταν συνάντησε τον άγιο Αθανάσιο, κατάλαβε την αγιότητά του και όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο εναντίον του, αλλά τον βοήθησε σημαντικά στο έργο του.

Στην Ιερά Μονή τελέστηκε αγρυπνία, αλλά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας που έχει πάρει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, μόνο με την συμμετοχή της αδελφότητας της Μονής.

Υπό κανονικές συνθήκες η πανήγυρις της Μονής διαρκεί 16 περίπου ώρες και συγκεντρώνονται σε αυτήν μοναχοί από όλο το Άγιον Όρος και εκατοντάδες προσκυνητές.