Η Ελλάδα τι έκανε και τι κάνει για τη Β. Ήπειρο;
Ξενάγηση σε ιστορικά κτίρια της Αθήνας που οικοδομήθηκαν απο Βορειοηπειρώτες Ευεργέτες
Σε μια πρωτοβουλία γεμάτη νόημα προχώρησε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά τη μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά των Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στην ενίσχυση της μητέρας πατρίδας.
Η δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αφορούσε την ξενάγηση σε ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, που ανοικοδομήθηκαν έπειτα από προσφορές σημαντικών Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών.
Στην ξενάγηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Γ. Δημόπουλος, μέλη του συλλόγου και πολίτες.
Στις δηλώσεις του ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για μια δράση η οποία αποτελεί ευκαιρία να τιμήσουν τους εμπνευσμένους ευεργέτες μας που άλλαξαν το πρόσωπο της Αττικής και της Ελλάδας εν συνολικά. Ενώ σχετικά με την προσφορά τους, είπε πως έχει διαχρονική και πολιτιστική αξία.
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Περιφέρεια Αττικής:
“Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συμμετείχε σήμερα Κυριακή 16 Μαΐου στην ξενάγηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά κτίρια της Αθήνας, που ανοικοδομήθηκαν με προσφορά σημαντικών Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών. Η σχετική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων απ’ την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και διοργανώθηκε από το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών.
Με αφορμή τη σχετική δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Η σημερινή δράση αποτελεί μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους εμπνευσμένους ευεργέτες μας που άλλαξαν το πρόσωπο της Αττικής και συνολικά της Ελλάδας. Η προσφορά τους έχει διαχρονική ιστορική και πολιτιστική αξία.
Τα εμβληματικά ιστορικά αυτά κτίρια της Αθήνας, ανοικοδομήθηκαν χάρις στην προσφορά σημαντικών Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών και αποτελούν σήμερα μέρος, όχι μόνο της καθημερινότητάς μας, αλλά και της ιστορικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Αττικής.
Αλήθεια, πόσο φτωχή θα ήταν η Αθήνα χωρίς το Ζάππειο Μέγαρο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο Μέγαρο, την Αρχαιολογική Εταιρεία και τα κτίρια Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος.
Οι μεγάλοι ευεργέτες μας Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας, Γεώργιος και Σίμων Σίνας, Απόστολος Αρσάκης, Ιώαννης Μπάγκας κ.α., μέσα στην ευημερία τους εκείνη την εποχή, όχι μόνο δεν ξέχασαν τη σκλάβα Πατρίδα, αλλά με τη διάθεση σημαντικών ποσών για εκείνη την εποχή συνέβαλλαν στην ανέγερση αυτών των υπέροχων κτιρίων που αποτελούν πραγματικά διαμάντια για την χώρα μας.
Αποτελεί μέγιστη ανάγκη, σήμερα που η χώρα μας προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση, το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών του παρελθόντος να δείξει τον δρόμο για να αναδυθούν νέοι σύγχρονοι ευεργέτες. Είναι ανάγκη να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας το παράδειγμά τους, έτσι ώστε να εμφυσήσουμε στις νέες γενιές σημαντικές αξίες όπως είναι η γενναιοδωρία, ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία. Τους οφείλουμε πολλά και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε, όπως τους αξίζει».
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Γ. Δημόπουλου, του Προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπη Καραθάνου, μελών του συλλόγου και πολιτών”.
Πηγή: Χιμάρα