Οι εκπαιδευτικοί στην… τηλεκπαίδευση

Παιδεία

Είναι γεγονός ότι οι καταστάσεις δεν σήκωναν καμία αναβολή και καθυστέρηση. Το εκπαιδευτικό σύστημα -με όλους τους ιθύνοντες, εμπλεκόμενους και μέσα- πάτησε άμεσα το κουμπί έναρξης για μια νέα ψηφιακή εκπαίδευση χωρίς καμία προσομοίωση, χωρίς καμία πρόβα. Η αποδοχή της νέας πραγματικότητας, που εδώ και καιρό καραδοκεί, έγινε ετσιθελικά, χωρίς να μπορεί κανείς να εκφράσει αντιρρήσεις! Μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί να λειτουργήσει λιγότερο σε κάποιες περιπτώσεις. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως ότι υπάρχει συλλογική προσπάθεια, αποδεδειγμένη θέληση και ελπίδα για το αύριο της Παιδείας. Ωστόσο, η αγωνία εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών για όλα όσα πρέπει να διδάξουν/διδαχθούν τώρα ή μετά την επιστροφή τους στα θρανία -όποτε κι αν είναι αυτή- πιέζει το Υπουργείο για απαντήσεις, οι οποίες εξαρτώνται πάντοτε από τα δεδομένα ενός ιού!

Εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται για τηλεκπαίδευση

Οι αποφάσεις ήταν καθοριστικές και άμεσες. Η εκπαίδευση συνεχίζεται μέσω του διαδικτύου μέχρις ότου επιτραπεί η επιστροφή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή κλήθηκαν να επιμορφωθούν σε χρόνο ρεκόρ στους νέους τρόπους διδασκαλίας, που γίνονται πια μέσω του διαδικτύου. Καθόλου εύκολο για κάποιους, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι -ναι, ακόμη και σήμερα!- στη χρήση ενός απλού υπολογιστή, ταμπλέτας ή ακόμη και έξυπνου κινητού.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στη «Σ» ότι αίτημά τους ήταν η σταδιακή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στα νέα τεχνολογικά μέσα, το οποίο δεν υλοποιήθηκε προηγουμένως. «Η επιμόρφωση έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό, πριν μας προλάβουν τα γεγονότα. Ωστόσο, εκφράζω την ικανοποίησή μου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, οργανώθηκαν με πρόγραμμα και βρίσκονται σε επαφή και διδασκαλία με τους μαθητές τους».

Από την άλλη, η διαδικασία τηλεκπαίδευσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Ο καθηγητής Μαθηματικών στο Λύκειο Ιδαλίου, Γιάννης Λαζάρου, μίλησε στη «Σ» για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ίδιος εργάζεται πλέον και για όλα όσα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους. «Για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου θα πρέπει κατ’ αρχάς όλοι οι μαθητές και καθηγητές να έχουν στα σπίτια τους συσκευή -υπολογιστή ή κινητό- με ικανοποιητικές προδιαγραφές (μνήμη, ταχύτητα) που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος που θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία.

Αυτό είναι κάτι που κληθήκαμε οι καθηγητές να διαπιστώσουμε μιλώντας με τους γονείς ή μαθητές μας μέσω τηλεφώνου ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, αφού η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων. Στο θέμα χειρισμού των υπολογιστών ή κινητών συσκευών από τους μαθητές θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί, αφού οι ικανότητες των μαθητών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, γνωρίζουν τη χρήση email, πώς να πληκτρολογήσουν έναν σύνδεσμο που θα τους δοθεί, να εγκαταστήσουν ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή ή μια νέα εφαρμογή στο κινητό, να κάνουν login, να δημιουργήσουν ένα νέο προφίλ αν χρειαστεί και να παίξουν με τις ρυθμίσεις ή να ενταχθούν σε μια βιντεοσυνομιλία. Όλα αυτά τα κάνουν με σχετική ευκολία λόγω της εκπαίδευσής τους στο μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά κυρίως λόγω της νεανικής τους «περιέργειας» για οτιδήποτε νέο και εξελιγμένο κυκλοφορεί στα χέρια τους, όπως το έξυπνο κινητό τηλέφωνο».

Το ίδιο δεν συμβαίνει με μερίδα καθηγητών, όπως δήλωσε ο κ. Λαζάρου. «Και ενώ οι περισσότεροι καθηγητές μπορούν να χειριστούν με μεγάλη ευκολία τα πιο πάνω, έχουμε και συνάδελφους καθηγητές, συνήθως πιο μεγάλης ηλικίας, που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, να πρέπει να μεταμορφωθούν από καθηγητές της τάξης ενός πραγματικού σχολείου σε διαδικτυακούς βιντεο-οργανωτές ενός μαθήματος με ενεργό ταυτόχρονη συμμετοχή 20-25 μαθητών, σε πρωτόγνωρο διαδραστικό περιβάλλον με φόντο το γραφείο τους ή ακόμα και την κουζίνα». 

Η δυσκολία κάποιων στην προσαρμογή των νέων δεδομένων προκαλεί εκ φύσεως προβλήματα συγχρονισμού διαδικασιών εκπαίδευσης, εφόσον όπως μας ανέφερε και ο κ. Χατζησάββας κάποιοι εκπαιδευτικοί ήδη ξεκίνησαν μαθήματα διαδικτυακά, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμη.

Αλαλούμ με το περιεχόμενο των μαθημάτων

Όσοι ξεκίνησαν μαθήματα ασχολούνται με την επανάληψη της ύλης που έχει μέχρι στιγμής διδαχθεί στους μαθητές. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε στη «Σ» ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά το περιεχόμενο των τηλεδιδασκαλιών χαρακτηρίζονται από ασάφειες, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πού να εστιάσουν τη δεδομένη στιγμή. «Ζητούμε σαφείς οδηγίες για το διάστημα κατά το οποίο η εκπαίδευση λειτουργεί μέσω του διαδικτύου.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που προχωρούν σε επαναλήψεις των τελευταίων κεφαλαίων, υπάρχουν πάλι άλλοι που ξεκίνησαν από την αρχή της ύλης. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες οδηγίες. Επίσης το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με την εξεταστέα ύλη. Υπάρχουν επιθεωρητές που δίδουν εντολές να προχωρήσουμε την ύλη, υπάρχουν πάλι άλλοι που επιμένουν να παραμείνουμε σε επαναλήψεις».

Την ανάγκη καθορισμού της εξεταστέας ύλης τόνισε και ο κ. Λαζάρου. «Χρειάζεται άμεσα ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης. Θεωρώ λογικό η εξεταστέα ύλη να παγώσει στο σημείο που πάγωσε και η διδακτέα, δηλαδή στις 10 Μαρτίου 2020, και να μείνουν εκτός ύλης τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί. Είναι ανέφικτο, στα περισσότερα μαθήματα να διδάξουμε νέα ύλη.

Οι συνθήκες στην τάξη και η επαφή που έχουμε με τους μαθητές είναι διαφορετική και προς το παρόν, το να επιχειρήσουμε να διδάξουμε νέα ύλη με τον νέο διαδραστικό τρόπο φαντάζει πολύ δύσκολο και για μας αλλά και για τους μαθητές. Είναι επίσης άδικο αφού δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως -μαθητές και καθηγητές- αυτήν τη δυνατότητα, ή ακόμη και αν την έχουν ίσως να έχασαν εκείνο το μάθημα, ίσως γιατί κάποιος άλλος χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή στο σπίτι ή υπήρξε ολιγόωρη διακοπή στο διαδίκτυο, καθημερινά προβλήματα σε ένα σπίτι».

Τι θα γίνει με τις εξετάσεις

Τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας σπεύδει να καθησυχάσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο προβαίνει σε συχνές ανακοινώσεις, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την πραγματικότητα. Ότι, δηλαδή, δεδομένου τού άγνωστου αύριο, οι ενέργειες όλες καθορίζονται από τις ανάγκες τού σήμερα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι αναμένει τις εξελίξεις και μόνον όταν υπάρχουν οριστικά δεδομένα θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για τη συνέχιση της διδασκαλίας, όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα της σχολικής οργάνωσης, όπως και των εξετάσεων.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΑΝ, υπενθύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο επισήμανε ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται δεν πρέπει να αποκλείεται, αν παραστεί αναγκαία, και παράταση της διάρκειας διδασκαλίας και αυτή ακόμη η παράταση της σχολικής χρονιάς».

Για την εξεταστέα ύλη ο ίδιος ο Υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε δημόσια, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα γονέων, ότι εξετάσεις γίνονται πάντα σε ό,τι έχει διδαχθεί. «Επομένως», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στη φετινή σχολική χρονιά οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στη βάση των όσων διδάχθηκαν στο σχολείο μέχρι τη διακοπή της διδασκαλίας και όσων θα διδαχθούν μετά την επανέναρξη της διδασκαλίας. Η σχολική χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί και αν τυχόν παραστεί ανάγκη, αυτή θα παραταθεί με απόφαση της Πολιτείας».

Της Μαρίας Ονουφρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «η Σημερινή»