Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα!

Εθνικά

Αρχές Απριλίου, η κυπριακή κυβέρνηση συναίνεσε στην αναστολή προγραμματισμένης γεώτρηση των ΕΝΙ-ΤΟΤΑL στο τεμάχιο 6. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση. Οι εταιρίες ήταν έτοιμες να προχωρήσουν. Τότε είχα υποστηρίξει ότι σύντομα, η κυβέρνηση θα μετανιώσει, την απόφαση εκείνη.

Λίγες μέρες μετά, οι εταιρείες λαμβάνουν σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο στρατηγικές αποφάσεις για αναθεώρηση ερευνητικών προγραμμάτων. Η γεώτρηση στην Κύπρο θα είχε προχωρήσει. Οι πιστώσεις είχαν γίνει, οι προετοιμασίας είχε ολοκληρωθεί. Το προσωπικό ήταν πανέτοιμο να πιάσει δουλειά.

Σε ανάλυσή την 5η Απριλίου, υποστήριξα το εξής: “Το ερώτημα για το Υπ. Ενέργειας είναι εάν θα μπορούσαν να γίνουν ειδικές διευθετήσεις και να υπάρξει στήριξη προκειμένου η ΕΝΙ και η ΤΟΤΑL να κάνουν τη γεώτρηση που προγραμμάτισαν… Η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της.”

Στις 27 Απριλίου, 7 μέρες μετά την έναρξη της νέας παράνομης τουρκικής γεώτρησης, η κυβέρνηση διόρθωσε εκείνη την απόφασή της, με την έκδοση σχετικού ειδικού διατάγματος.

Σωστή η νέα απόφαση, κάπως αργά όμως. Τα δεδομένα άλλαξαν, η Τουρκία επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Στη διαχείριση των κρίσεων απαιτείται καθαρό μυαλό και στρατηγική σκέψη. Timing matters.

Δρ. Γιώργος Κέντας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας